regio keuze

inv.nr. 22111 Fouace, Guillaume (Réville 1827 - Parijs 1895) Le pâte en croûte 1884 olieverf op doek 27.5 x 35 cm ; met lijst 43.5 x 51 cm Collectie Centraal Museum Utrecht / bruikleen Stichting Van Baaren Museum 1980 Photo©right Centraal Museum, Utrecht /Ernst Moritz Centraal Museum, Utrecht /Ernst Moritz

HAARLEM

KAS/Edelweiss In kunstenaarsinitiatief Nieuwe Vide is een selectie te zien van de beste exposanten tijdens de eindexamententoonstellingen van de Nederlandse kunstacademies. Avi Krispin, Jak Peters, Filip Jonker, Katharina D Martin, Rosa van Goudoever, Stefani Müller en Pieter Paul Pothoven laten voornamelijk nieuwe werken zien op twee tentoonstellingen: KAS speelt zich af binnen de witte muren van de kunstruimte, Edelweiss bestaat uit ingrepen in de openbare ruimte rondom Nieuwe Vide.

KAS/Edelweiss. T/m 24 dec in Nieuwe Vide, Minckelersweg 6, Haarlem. Inl: www.nieuwevide.nl

HILVERSUM

Beeld en geluid Museum Hilversum organiseert een tentoonstelling over de architecten van het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Neutelings Riedijk Architecten en Jaap Drupsteen. Drupsteen ontwierp een gevel uit gekleurd reliëfglas met beroemde beelden uit de Nederlandse televisiehistorie. Op de expositie zijn diverse schetsontwerpen, maquettes, foto’s en films te zien.

Over beeld en geluid. T/m 6 mei in Museum Hilversum, Kerkbrink 6, Hilversum. Inl: www.museumhilversum.nl

LEIDEN

Japanse prentenHet Leidse SieboldHuis toont de complete serie prenten Honderd aspecten van de maan van de negentiende-eeuwse Japanse kunstenaar Tsukioka Yoshitoshi. Zijn werk is een typisch product van de Meiji-tijd (1868-1912), als de verwestersing van Japan in volle gang is. In elk van de honderd prenten van Yoshitoshi is de maan subtiel aanwezig: in de achtergrond, via een schaduw op de grond of als verwijzing in een gedicht. Op de voorgrond worden talloze episodes uit de Japanse geschiedenis afgebeeld.

Maanlicht. Prenten van Tsukioka Yoshitoshi t/m 28 jan in het SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden. Di t/m zo 10-17u. Inl: www.sieboldhuis.org

KlimaatveranderingOp maandag 4 en dinsdag 5 december worden in Naturalis lezingen gehouden over het ontstaan van mariene biodiversiteit en de rol van klimaatverandering hierop. Onder de sprekers zijn niet alleen experts van Naturalis, maar ook internationale toponderzoekers op het gebied van de ecologie van koraalriffen, geologie/paleontologie van Zuidoost Azië, paleooceanografie en paleoklimatologie.

Lezingen bij Naturalis, Darwinweg 2, Leiden. Toegang gratis. Inl 071-567600 en www.naturalis.nl.

UTRECHT

Franse passie In december kan elke vrijdagavond voor € 10 het Centraal Museum én het Louis Hartlooper Complex worden bezocht. In het Centraal Museum is een kennismaking met Franse schilderkunst in Nederlands bezit in de tentoonstelling Franse Passie, die op vrijdagen tot 21u is te bezoeken. Vervolgens kunt bezoekers met hun combiticket naar het Louis Hartlooper Complex om een Franse film te bekijken die om 21u30 uur begint. Op 1 december Masculin / Feminin van Jean-Luc Godard (1966) met o.a. Brigitte Bardot.

Centraal Museum en Louis Hartlooper Complex, Utrecht. Res: 030-2362362/030-2320450. Inl: www.hartlooper.nl & www.centraalmuseum.nl

Dede Korkoet Op 1 december (20u) vindt er een avond plaats rond Het boek van Dede Korkoet. Met voordrachten door Vertelburo Lombok en interviews met Rik van Boeschoten, Turkoloog aan de Duitse universiteit van Mainz, en de Turkse onderzoeker en auteur Adnan Binyazar. Dede Korkoet vindt zijn oorsprong in Centraal-Azië bij de Turkse nomadenstam de Ogoezen. De verzameling heldenverhalen staat te boek als een literair hoogtepunt van de middeleeuwen. In Turkije geldt het als het nationale epos.

RASA, Pauwstraat 13a. Inl/res 030-2316040 & www.rasa.nl