Privé schrijft nu weer gewoon over Jan Smit

Kijk en zeg eerlijk: zou jij ook op deze persoon hebben gestemd? In hoeverre laat jij je leiden door sekse? Marie Claire (4,50 euro) nam de proef op de som en fotoshopte vijf politici. Paginagroot zien we Jan Peter Balkenende als prototype van de ouderwetse bibliothecaresse, Wouter Bos als blonde stoot, Rita Verdonk als allochtone man. Erbij allerlei feitjes die niet altijd de kranten halen. Zoals: vrouwelijke allochtone lokale politici doen het goed dit jaar. Van de 9.500 gemeenteraadsleden zijn er 157 Turks én vrouw. Het aantal Marokkaanse vrouwelijke raadsleden steeg ook, van 26 naar 66.

En ja, denkt oud-politica Marjet van Zuijlen: sekse maakt verschil. „Balkenende werd omgeven door mannen die in hem zichzelf zagen en dachten: geef die man een kans. Terwijl als er een vrouw staat, zien die mannen hun dochter en denken ze dat het beter is voor haar om nog even te wachten.”

De opiniebladen hebben andere verklaringen voor Balkenende’s succes. Zoals Vrij Nederland (3,80 euro), dat de hoogleraar Jos de Beus aan het woord laat. PvdA-lid De Beus, die CDA stemde: „Bos heeft niet nagedacht over de teloorgang van de progressiviteit. Waarom gebeurt dat onder onze ogen?” En: „In Balkenende zit in potentie de Nederlandse leider van het conservatisme.”

De ‘bladen’ hebben de politiek de rug toegekeerd, na weken van interviews en persoonlijke portretten van lijsttrekkers. Privé (1,85 euro) schrijft weer gewoon over Frans Bauer („Hoe ziek is hij?”), Máxima („Langer wachten op de troon?”) en Jan Smit. Die wordt door het blad gewaarschuwd: „Het publiek wordt zo overvoerd met Jan Smit, dat men hem ineens zat zou kunnen worden.”

Voor wie álle BN’ers zat is, politici of niet, komt Story met het tweede nummer van Mijn Story (1,99 euro). Daarin staan alleen ‘bijzondere verhalen van gewone mensen’. Maar voor je het weet komen ook die weer beroemdheden tegen. Zoals Joanne, de teleurgestelde ex van ‘een bekend acteur’: „Plotseling zag ik zijn ware gezicht.”

Gretha Pama