Positie van de Iraakse premier verzwakt na boycot van ministers

Bagdad/ New York. Iraakse parlementariërs en ministers die loyaal zijn aan de shi`itische geestelijke Muqtada Sadr hebben hun samenwerking met het parlement en de regering opgeschort. Ze doen dit uit protest tegen het overleg tussen de Iraakse premier Maliki en de Amerikaanse president Bush in de Jordaanse hoofdstad Amman gisteren en vandaag. Muqtada Sadrs groep heeft 30 van de 275 parlementsleden en vijf ministers en is een van de stutten van premier Maliki. Met deze stap is de positie van de premier verder verzwakt. De ontmoeting tussen Bush en Maliki van gisteren werd plotseling afgeblazen. Een adviseur van het Witte Huis ontkende dat dit temaken had met een gelekt memo dat dinsdag door The New York Times werd gepubliceerd. Daarin twijfelt Bush` veiligheidsadviseur aan Maliki`s vermogen het sektarisch geweld in Irak aan te pakken. ”Hij maakt op mij de indruk een leider te zijn die sterk wil zijn maar er moeite mee heeft uit te vinden hoe”, aldus veiligheidsadviseur Stephen Hadley.