Overschatte groenten

2 pastinaken4 rode uien4 wortels2 venkelknollen20 g boter3 eetl. olijfolie1 theel. verse tijmblaadjes1 knoflookteen4 eetl. broodkruim4 eetl. geraspte Parmezaanse kaaszout en peper

Hoewel de pastinaak in Engeland is uitgeroepen tot de lelijkste groente wordt deze witte wortel daar veel gegeten. Je kunt geen Engels kooktijdschrift opslaan of je vindt er wel een pastinaakrecept in. De in Engeland werkende Franse chef Raymond Blanc vindt het een overschatte groente die bij hem de keuken niet inkomt: pastinaken voer je aan de varkens. De Engelse kookboekenschrijver Nigel Slater is echter dol op pastinaken en heeft mooie herinneringen aan de Sunday roast die zijn moeder maakte. Hij roostert zijn pastinaken, voorzien van boter, tijm, honing en olijfolie in een braadslee gedurende 40 minuten in een oven van 200 graden Celsius.

Smaken verschillen, ook die van beroepskokers. Gordon Ramsay, the Stalin of the stove, walgt van okra’s die hij slijmerig en onsmakelijk vindt. De Spaanse uitvindkok Ferran Adrìa heeft net als visgoeroe Rick Stein een hekel aan rode paprika’s. Stein en de Italiaanse Slowfood-oprichter Carlo Petrini verafschuwen al te nette Hollandse paprika én plastic zakjes met sla. Marco Pierre White ziet helemaal niets in babyvegs, zoals mini-auberginetjes. De pastinaak is niet de enige groente die behulpzame smaakmakers nodig heeft. Eerlijk is eerlijk: de smaak én geur van bijvoorbeeld pure aubergine, courgette en pompoen stelt niks voor.

Een recept voor een groentegerecht voor 4 personen. Verwarm de oven op 200 graden. Meng broodkruim en Parmezaanse kaas. Schil de pastinaken en snijd ze in de lengte door. Kook ze met de gepelde, in vieren gesneden uien, de gehalveerde venkelknollen en hele wortels circa 5 minuten in water. Laat de groenten uitlekken en leg ze naast elkaar in voorverwarmde met boter ingesmeerde ovenschaal. Besprenkel de groenten met olijfolie. Verdeel de uitgeperste teen knoflook en tijm over de groenten. Bestrooi het gerecht na 20 minuten met de kaas-broodkruimels en plaats de schaal terug in de oven. Na circa 20 minuten is de bovenste laag lichtbruin gekleurd. Dien meteen op.

Anne Scheepmaker

Morgen: gevulde bleekselderij

    • Anne Scheepmaker