Oresteia & Tam Tam

Oresteia door Toneelgroep Amsterdam en NTGent Foto Phile Deprez Deprez, Phile

Toneelgroep Amsterdam en NTGent brengen samen een groots opgezette voostelling van Oresteia , geregisseerd door Johan Simons. Hij zet zijn toneelspelers in een terrarium met op de vloer gele klei.

Oresteia is een populair repertoirestuk, wat eigenlijk vreemd is, want het is een weerbarstige tekst vol beschouwende, soms raadselachtige poëzie, die maar deels gecompenseerd wordt door het aantrekkelijke wraakverhaal: bij thuiskomst uit de Trojaanse oorlog wordt koning Agamemnon vermoord door zijn vrouw. Jaren later komt zoon Orestes thuis om zijn vader te wreken, door zijn moeder te vermoorden.

Als geen ander weet Simons met krachtige, eenvoudige beelden helderheid, eenheid en leven in de voorstelling te brengen. Hij schudt het stuk los en brengt het dichterbij, met klein spel, geestige terzijdes, en een aangenaam langzaam tempo.

In het huisfestival Tam Tam koppelt Toneelgroep Amsterdam de voorstelling aan verschillende variaties op het verhaal. De groep herneemt Rouw siert Elektra, de bewerking waarin Eugene O’Neill.

Verder is er een lezing van Aars! de Oresteia -variant van Peter Verhelst. Bijzonder is de samenwerking met verschillende middelbare scholen, die ieder een jongerenvariant van de tragedie hebben gemaakt. In de schouwburg is Bloedgroep 0 te zien, door leerlingen van het Berlage Lyceum en het Montessori Lyceum. In Oud West, Nieuw West en de Bijlmer zijn nog drie andere scholierenversies te zien, één gespeeld door blinden en slechtzienden.

‘Oresteia’ T/m 20 jan in Amsterdam, Utrecht, Gent. Inl. www.toneelgroepamsterdam.nl.