Ophef om Poolse video

Een twee jaar oude homevideo waarop te zien is hoe Poolse jongeren voor een brandend hakenkruis „Sieg Heil” roepen heeft Warschau ernstig in verlegenheid gebracht. Deelnemers aan de bijeenkomst zijn verbonden aan de huidige regering.

Het zou onder meer gaan om een activiste van Mlodziez Wszechpolska (de Al-Poolse Jeugd), de extremistische jongerenpoot van de Liga van Poolse Families (LPR), een ultrakatholieke partij. Ze werkt nu voor europarlementariër Maciej Giertych, die onlangs in Brussel ophef veroorzaakte met een ode aan Mussolini. Hij is vader van LPR-leider en vice-premier Roman Giertych.

Het dagblad Dziennik ontdekte de video. Premier Jaroslaw Kaczynski sprak gisteren van „een grof schandaal”. Roman Giertych, die tevens minister van Onderwijs is, wil dat justitie de deelnemers vervolgt, maar ontkent betrokkenheid van zijn partij bij de rally.

Een tweede naam die circuleert is die van een man, die bij de onlangs gehouden lokale verkiezingen kandidaat was van Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de partij van Kaczynski. Volgens de website Prawy.pl is deze man, oud-lid van de LPR, de organisator van „de picknick” van twee jaar geleden.

De LPR komt geregeld in opspraak, omdat ze veel voetbalhooligans en neonazi’s in haar rangen telt, die nu in het overheidsapparaat opduiken.

Foto’s en video op www.dziennik.pl