Ooit een varken in nood het nieuwe boek van Ayaan zien lezen?

Dingen die mensen doen ‘omdat je ze één keer in je leven gedaan moet hebben’ – bungeejumpen, een insect opeten, die ene rode rots in Australië bekijken – ik heb er geen zin in. Maar in een varkensflat zitten, dat had wel wat.

Op de Dam was een varkensflat neergezet van 21 kooien, en daarin zaten BN’ers en normale mensen. Vincent Bijlo hing uit een kooi, Kim-Lian-Dinges zou komen, en in een andere kooi zat Marieke, de vegetarisch geëngageerde vrijgezel die zondag in Boer zoekt vrouw gedumpt werd door bio-boer Jochum. Kennelijk was het bio-wezen haar nog niet gaan tegenstaan.

Ik stond voor de flat en keek naar de mensen. Niets fijner dan naar je gekooide medemens kijken, vooral als hij semi-bekend is. Ik vond het nobel dat ze de hele dag in een hok wilden zitten, maar ze hadden het zichzelf wel erg makkelijk gemaakt. Ooit een varken in nood het nieuwe boek van Ayaan zien lezen? Nee, dat bedoel ik. Maar dat deed iemand wel, in zijn kooitje. Een ander deed gezellig een sudoku, en Marieke zat steeds te checken of ze sms’jes had (van boer Jochum). Ja, zo kan ik het ook, zielig varken spelen.

Voor ik het wist zat ik zelf in een kooi. Tijd voor reflectie over de bio-industrie had ik niet, want de jongen in de kooi naast me was van het milieu. Hij vertelde me honderduit over staartjes die er zonder verdoving werden afgeknipt en moedervarkens die met hun tepels naar buiten in kleine houten bakken lagen. Na vijf minuten voelde ik me gekwelder dan menig varkensflatvarken. Ik wilde eruit! Eruit! Gelukkig had de jongen ook leuke varkensverhalen. Over dat varkens intelligent waren, bijvoorbeeld. Maar dat was eigenlijk juist niet leuk. De intelligentsia houdt er niet van als haar staartje eraf geknipt wordt.

Dus ik verliet mijn kooi en bood hem aan aan een oudere man. „Nee dank u, ik heb reuma”, zei hij.

Ik keek nog even naar Marieke. Er waren twee journalisten in haar hokje komen zitten, en die ondervroegen haar. „Ik móét niet in deze kooi zitten, ik mág in deze kooi zitten”, hoorde ik haar zeggen. Doe je mee aan Boer zoekt vrouw, is het enige dat je eraan overhoudt een dag in een koude kooi. Vrijgezellen in nood, daar moeten ze ook eens wat voor doen.

Lees alle columns van Aaf op www.nrc.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius