Ontnuchterende thriller

Le petit lieutenant Regie: Xavier Beauvois. Met: Nathalie Baye, Jalil Lespert, Roschdy Zem. In: Filmmuseum, Amsterdam ****

Le petit lieutenant

Regie: Xavier Beauvois. Met: Nathalie Baye, Jalil Lespert, Roschdy Zem. In: Filmmuseum, Amsterdam

Xavier Beauvois’ vierde film is de perfecte antistof tegen het geromantiseerde beeld van oom agent in de vele politieseries en -films. In Le petit lieutenant gaat de net afgestudeerde politieofficier Antoine (Jalil Lespert) naar Parijs, omdat hij meer wil zien dan één lijk per jaar in het dorp waar hij vandaan komt. Hij komt bij de afdeling Zware Delicten, met aan het hoofd de door het leven getekende Caroline (Nathalie Baye). Ze staat al twee jaar droog, maar volgt toch nog sessies bij de Anonieme Alcoholisten.

Beauvois (1967) liep vooraf maanden mee bij een politiekorps. Die zucht naar authenticiteit leidt tot realistisch ogende scènes, dialogen en decors. De beroepspraktijk is niet opwindend. Wachten tot er iets gebeurt. En als er dan een zwerver wordt vermoord, is het onderzoek frustrerend moeilijk. Maar Le petit lieutenant is meer dan een quasi-documentair portret van een politie-eenheid. Het is een psychologisch portret van twee individuen op een beslissend punt in hun leven. De eenzame Caroline krijgt moedergevoelens voor jonge hond Antoine. Kan ze van de drank afblijven als de werkstress toeneemt?

Beauvois filmt hoe ze worstelt als ze met haar collega’s aan de bar staat. Ze kijkt naar de bierpomp, de flessen drank, en terwijl ze aan haar glaasje water nipt ziet ze haar agenten steeds meer aangeschoten worden. Het is een glansrol voor Baye, waarvoor ze de César ontving. Het laatste beeld is één lang, ononderbroken shot van haar gezicht. Onvergetelijk.

André Waardenburg