Om naar uit te kijken

TONEEL

Zieke Zielen De Veenfabriek brengt een voorstelling over ziek zijn, in het Leidse Diaconessenziekenhuis. Voorafgaand aan de voorstelling is er een theatrale tocht door het ziekenhuis. De voorstelling wordt geregisseerd door Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht, beiden bekroond met de Ton Lutz Prijs voor afstuderende regisseurs.

1-28 dec Diaconessenziekenhuis, Houtlaan 55, Leiden. Inl 071-3318053 of www.veenfabriek.nl

DANS

Hans Hof EnsembleHet Hans Hof Ensemble bestaat tien jaar en viert dit in de Melkweg met de jubileumvoorstelling Danke die bestaat uit improvisaties, gastoptredens, en hoogtepunten uit eerdere voorstellingen. Ook zijn te zien: de voorstellingen Temtapsi Island, The Day Dolly danced van Randi de Vlieghe, de films R.I.P., Schluss en Höhenluft.

T/m 3 dec. Melkweg, Amsterdam. Inl 020-5318181 of www.melkweg.nl.

1 t/m 7 dec.

KLASSIEKE MUZIEK

Dag in de BrandingDe Dag in de Branding, een twaalf uur durende marathon met hedendaagse muziek op diverse locaties in Den Haag, vindt 2 december vanaf 15u plaats met muziek van oa Louis Andriessen, Peter Adriaansz, Benedict Weisser en Steve Reich.

Inl en res: www.dagindebranding.nl

MUZIEK/FILM

SjostakovitsjIn de serie Muziek en Film speelt het Residentie Orkest olv Daniel Raiskin in de voorstelling Cinemaphonia de Zevende symfonie van Sjostakovitsj uit 1941 bij een film van Georgy Paradzhanov met archiefbeelden uit de jaren ’30 en ’40. Om 14u geeft Michel Khalifa een toelichting.

Residentie Orkest: 2 dec 15u Dr Anton Philipszaal Den Haag res 070-8800333

POP

Maria Mena Haar perfecte Engels dankt de Noorse popzangeres Maria Mena aan haar Amerikaanse vader, een drummer die haar aan de eerste connecties in de platenbusiness hielp. Inmiddels kan 20-jarige Maria ruimschoots op eigen benen staan en haar Nederlandse concerten zijn in recordtijd uitverkocht. Live is ze een perfecte kruising tussen het etherische van Björk en een rock chick à la Alanis Morissette.

3 dec Oosterpoort, Groningen, 7 dec Paradiso, Amsterdam.

GESCHIEDENIS

HerculaneumIn het jaar 79 na Chr. verwoestte een uitbarsting van de Vesuvius de steden Pom

peii en Herculaneum. In Museum Het Valkhof worden op de expostie De laatste uren van Herculaneum kunstschatten getoond als brozen beelden, marmeren sculpturen, fresco's, papyrusrollen en menselijke afgietsels. Computeranimaties, foto's en filmbeelden laten de verwoestende werking van vulkaanuitbarstingen zien.

De laatste uren van Herculaneum t/m 18 maart Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Open di-vr 10-17u, za en zo 11-17u.