Absurder kind of murder

borgia.jpgWeer nieuwe verdachten in het familiespel ‘wie doodde Litvinenko’.  In Moskou wordt na het kwade genie Boris Berezovski een andere usual suspect van stal gehaald: de CIA. 

Enkele versies. Litvinenko was een dappere dubbelspion van de Russische geheime dienst en werd daarom vermoord door de CIA.  Litvinenko raakte per ongeluk besmet bij de fabricage van een radiologische bom voor Al Qaeda. (Een onderafdeling van de CIA, dat weet toch iedereen?) Litvinenko pleegde zelfmoord omdat hij gek was geworden door een waarheidsserum, toegediend door de CIA. 

Dat gaat er wel in hier. Ik luisterde zojuist in de Moskouse file naar radio City FM en hoorde de ene na de andere luisteraar kraken: CIA, CIA, CIA. (En soms ook MI5) Maar wat dacht u van de joods-Russische maffia van Warschau? Onderschat ze niet. Want polonium is vernoemd naar … Polen! Bewijs geleverd. 

Maar het kan nog vreemder: Litvinenko is omgelegd omdat Kinderschreck Poetin gechanteerd wordt wegens zijn pedofilie. Het erge: dit stuk is geschreven door de meer dan voortreffelijke Gonzojournalist Mat Taibbi. Lees en huiver. (Met dank aan de Johnson List)

Ik struikelde ook over dit snoepje uit de Times van 13 mei 2005, over een ontmoeting met Litvinenko. De schrijver haalt zijn schouders op over de bloedstollend ingewikkelde KGB-moordcomplotten die hij van Litvinenko hoort, onder het oer-Britse motto:

Although the Borgias
Were rather gorgeous
They liked the absurder
Kind of murder.
 

Voor de journalist is Litvinenko, ’a fair-haired man of about 40 with quiet ways and watchful eyes’, net iets te paranoïde:

 Mr Litvinenko must be frustrated to discover that he’s brought his extraordinary revelations to a land where people can’t bring themselves to believe in the absurder kind of murder.

Typisch zo’n immigrant die zijn Moederland niet kan vergeten, besluit hij. Geef Litvinenko vijf jaar om te assimilieren. Helaas, het Moederland vergat Litvinenko evenmin. En zo werd hij posthuum weer een stuk geloofwaardiger.