Na gelijkspel schudt Van Gaal geen handen

Gretar Steinsson (rechts) is dolblij met zijn gelijkmaker voor AZ tegen Slovan Liberec. Foto Bas Czerwinski AZ's soccer player Gretar Steinsson, right, celebrates his goal against FC Slovan Liberec with Shota Arveladze, left, during the UEFA Cup Group C soccer match between AZ Alkmaar and FC Slovan Liberec at the DSB stadium in Alkmaar, The Netherlands, Wednesday Nov. 29, 2006. (AP Photo/Bas Czerwinski) Associated Press

AZ2Slovan Liberec (Tsj)2

Ruststand 0-1. 26. Zápotocn 0-1, 69. Steinsson 1-1, 85. Papousek 1-2, 89. Jenner 2-2. Scheidsrechter: Brines (Sch). Toeschouwers: 15.745

Aan handen schudden deed Louis van Gaal gisteravond na het 2-2 gelijkspel tegen Slovan Liberec niet. Dat doet de trainer van AZ alleen als zijn formatie gewonnen heeft. Zelfs invaller Julian Jenner, die met een doelpunt in de laatste minuut de derde ronde in het UEFA-Cuptoernooi veiligstelde, hoefde niet op een persoonlijke handdruk te rekenen. „Waarom niet? Zo’n vraag is scorebordjournalistiek”, stelde Van Gaal op droge toon. „Jenner maakte een fantastische treffer. En daar ben ik ook blij mee. Maar hij is er nog lang niet. Voetbal is meer dan doelpunten maken.”

Na het laatste fluitsignaal van de Schotse scheidsrechter Iain Brines ontstond even een vreemde situatie in het DSB-stadion. Het trouwe Alkmaarse publiek beloonde het zwaarbevochten gelijkspel – waardoor AZ nu 27 Europese thuiswedstrijden op rij ongeslagen is – met geklap en gejuich. Terwijl de spelers op het veld een ereronde maakten, liep Van Gaal stampvoetend naar de kleedkamer. „Ik ben niet boos, maar teleurgesteld”, zo verklaarde de oefenmeester de stemming waarin hij na afloop verkeerde. „Je moet je opladen voor zo’n wedstrijd. Het zat vooral in de geest van de spelers niet goed. Althans, dat is mijn interpretatie.”

In de catacomben van het stadion werd ondanks het behoud van de koppositie in de groep geen feestje meer gevierd. Er was eerder sprake van een mineurstemming. Verdediger Tim de Cler moest toegeven dat AZ een matige wedstrijd speelde. En ook doelpuntenmaker Jenner bleef ondanks zijn prachtige doelpunt bescheiden. „Je mag nooit tevreden zijn. Het kan namelijk altijd beter”, sprak de rechtsbuiten die dit seizoen onder Van Gaal nog niet veel speeltijd kreeg. „We hebben vandaag als ploeg gewoon niet goed gespeeld.”

Van Gaal stelde tevreden vast dat zijn spelersgroep ondanks het bereiken van de laatste 32 in het UEFA-Cuptoernooi kritisch bleef. Van Gaal, glimlachend: „Je ziet dat ze toch gaandeweg de ‘Van Gaal-filosofie’ over nemen. Voor mij is de uitvoering het belangrijkste. En die was vandaag niet goed.” Sterker nog; Van Gaal vond dat het Tsjechische Slovan Liberec de zege eigenlijk verdiend had. Was dat ook de reden dat hij als enige werknemer van AZ na het bevrijdende doelpunt van Jenner rustig op zijn stoeltje bleef zitten? „Nee”, stelde de coach. „Ik was verbaasd door de schoonheid van het doelpunt.” En weer was daar even een glimlach op het gezicht van de trainer.

Van Gaal moest achteraf toegeven dat Slovan Liberec sterker voor de dag was gekomen dan hij vooraf had verwacht. De oefenmeester had voor het derde groepsduel zijn middenvelder Demy de Zeeuw rust gegeven. En ook Ryan Donk en Rogier Molhoek bleven wegens vermoeidheidsklachten buiten de selectie.

Simon Cziommer, de Duitser die aan het begin van het seizoen steevast op een basisplaats kon rekenen, werd gepasseerd. De middenvelder, die nog tot 2010 onder contract staat, lijkt niet langer in de plannen van Van Gaal te passen. Dit keer mocht Joey Gudjónsson in de basis beginnen. De IJslander verkeerde de voorbije maanden in de situatie waarin Cziommer nu zit. Van Gaal was deze zomer zo verbolgen over de matige fysieke conditie waarmee Gudjónsson zich bij de club meldde, dat hij hem nauwelijks een blik waardig achtte. Gudjónsson verliet tegen Slovan Liberec dus voor even de ‘strafbank’ waarop Martijn Meerdink, Simon Cziommer en Julian Jenner wel zaten.

Van Gaal verraste verder door zijn drie spitsen Shota Arveladze, Danny Koevermans en Moussa Dembélé allemaal vanaf de eerste minuut het veld in te sturen. „We wisten vooraf dat de ruimtes klein zouden worden”, legde Van Gaal achteraf uit. „Spitsen zijn toch de meest begaafde spelers in een selectie. Koevermans noch Dembélé heeft een goede bijdrage kunnen leveren. Dat is teleurstellend.” Beide aanvallers werden door Van Gaal vroegtijdig naar de kant gehaald ten faveure van Jeremain Lens en Julian Jenner.

AZ kreeg in een lesje in effectief voetbal van de geslepen Tsjechen. De ploeg van trainer Vitezlav Lavicka meldde zich amper voor het doel van AZ, maar kwam via aanvoerder Tomás Zápotocn en Petr Papousek wel twee keer op voorsprong. Bij de laatste treffer van Slovan Liberec ging doelman Job Bulters, die de geblesseerd uitgevallen Khalid Sinouh verving, niet vrijuit. Het was één van de vele foutjes die AZ gisteravond maakte. Door treffers van Grétar Steinsson en Julian Jenner bleven pijnlijke gevolgen uit. Toch is Van Gaal de man er niet naar om direct na afloop te vergeten en te vergeven.