Muse: bombast in vette plakken

Concert: Muse. Gehoord: 28/11, Brabanthallen, Den Bosch

Waren de Brabanthallen niet overdekt geweest, dan was Matthew Bellamy, frontman van de Britse rockband Muse, ongetwijfeld weggevlogen. Toch bleef Bellamy tijdens het uitverkochte concert met beide benen op de grond.

Muse serveerde in Den Bosch bombast in dikke plakken. Bellamy liet iedere gitaar, elektrisch of akoestisch, janken. En tussen zijn karakteristieke hoge uithalen snakte hij naar zuurstof. Dat zingen-met-tegenwind werd visueel versterkt door ventilatoren die de zwarte outfit lieten wapperen.

Tijdens Bellamy’s hysterische klaagzangen veranderde het schijnbaar eenvoudige podium langzaam in een grote flipperkast, vol bewegende lichtjes. Nutteloze buizen bleken opeens gigantische glow sticks te zijn; beelden van ontploffend vuurwerk, marcherende robots en in zwarte rook gehulde wolkenkrabbers zweefden over het podium. Tijdens Starlight en Supermassive Black Hole vloog de Britse rockband door Melkwegstelsels en ruimtelandschappen.

Bij Muse staat alles in dienst van het grote gebaar. Zelfs de door Bellamy immer geprezen ‘heilige drie-eenheid van de band’ heeft daarvoor moeten wijken. Kon de argwanende toeschouwer zich voorheen nog afvragen hoe piano en gitaar tegelijkertijd konden galmen, nu schoof er af en toe een anonieme toetsenist aan – achter op het podium, dat weer wel.

Naast Bellamy viel vooral de energieke Dominic Howard op, achter zijn doorzichtige drumstel. Tijdens zijn spaarzame pauzes toonde hij zich tevens verdienstelijk luchtdrummer en hitste zo het publiek verder op. Bassist Chris Wolstenholme draaide intussen zijn rondjes, met gesloten ogen en een brede glimlach op zijn gezicht.

Wie in staat was de overtollige bombast weg te denken, hield een redelijke rockshow van anderhalf uur over. Maar zelfs toen wist Bellamy nog een overtreffende trap te vinden: in de laatste toegift, de westernhit Knights of Cydonia, begon hij de veel te hoge gitaarsolo mee te gillen, alvorens definitief in een het rookgordijn te verdwijnen.