Legerleider Fiji stelt premier een ultimatum

Legerleider Frank Bainimarama van Fiji heeft premier Laisenia Qarase vandaag een ultimatum van 24 uur gesteld om aan een reeks eisen te voldoen. Anders zal hij een „schoonmaakactie”, lees een staatsgreep, uitvoeren die, zo benadrukt hij, vreedzaam zal verlopen.

Kort voor de aankondiging had Qarase in een televisietoespraak al voor een groot deel toegegeven aan de eisen. Een wetsvoorstel dat zou voorzien in vrijlating van de plegers van de vorige staatsgreep, die in 2000, wordt opgeschort. Tijdens die staatsgreep werd Bainimarama bijna gedood door muitende militairen.

Ook eist de legerleider het ontslag of vertrek van de Australische politiecommissaris Andrew Hughes, aangesteld in 2003. De regering wilde een buitenlander in een streven naar onpartijdigheid bij de vervolging van de coupplegers. Hughes vertrok gisteren met verlof naar Australië nadat vredesoverleg tussen Qarase en Bainimarama in Nieuw Zeeland was vastgelopen. Zijn positie zou worden heroverwogen, aldus Qarase. Ten slotte sloot Qarase niet uit dat van strafrechtelijk onderzoek naar opruiing door Bainimarama zou worden afgezien.

Voor Bainimarama is dit niet genoeg. Volgens hem heeft Qarase „de impasse voortgezet” en moet er „onmiddellijk” een einde aan komen. Hij heeft de premier de afgelopen jaren beschuldigd van corruptie. Vannacht voerde het leger al een oefening uit in de straten van de hoofdstad Suva, ter voorbereiding op een mogelijke interventie van buitenlandse strijdkrachten. De Australische marine ligt met drie schepen voor de kust, maar die zijn volgens minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer bedoeld voor de eventuele evacuatie van Australiërs. Gisteren kwam een Australische soldaat om toen een Black Hawk-helikopter van de marine neerstortte op een van de schepen.

Morgen bespreken de ministers van Buitenlandse Zaken van het Forum van Pacifische Eilanden de situatie in Sydney. Na eenzelfde overleg in 2003 besloot Australië in te grijpen in de Solomon-eilanden. (AP, Reuters)