Kleinste snaartje ter wereld gemaakt

Rotterdam, 30 nov. Onderzoekers van het Kavli Institute of Nanoscience in Delft hebben de kleinste snaartjes ter wereld gemaakt, én `gestemd`. De koolstof snaartjes waren een miljoenste meter lang en twee miljardste meter dik, zo schrijft het team van Herre van der Zant deze week in het vakblad Nano Letters. De koolstofbuisjes werden bevestigd op een oppervlak van siliciumoxide, dat vervolgens onder de buisjes werd weggeëtst. Daardoor kwam elk buisje als een snaar boven een trilholte te hangen. Door in een onderliggende laag silicium een wisselspanning aan te leggen, kon zo`n snaartje worden aangespannen en in trilling gebracht. Het snaartje kon daarna `gestemd` worden op de resonantiefrequentie. Wellicht is zo op termijn een minuscule weegschaal te maken. Een molecuul op de snaar zou de resonantiefrequentie veranderen, en zo zijn gewicht verraden.