Klein Duimpje vliegt BA

klein_duimpje.jpgPolonium 210 heeft zo zijn voordelen voor forensische onderzoekers. Niet alleen schijnt het een vingerafdruk te bevatten die duidelijk maakt waar het vandaan komt. Ook liet de vergiftigde ex-spion Litvinenko een spoor van radioactieve zweet- en speekseldruppeltjes in Londen achter vanaf het moment dat hij het innam, als Klein Duimpje zijn broodkruimpjes. 

Scotland Yard hoeft dat spoor slechts te volgen naar de eerste plek waar Litvinenko op 1 november was, en de plaats van het misdrijf is vastgesteld, zo lijkt me. In een stad als Londen, tsjokvol veiligheidscamera’s, zou dat een koud kunstje moeten zijn.

Maar Litvinenko is niet de enige die sporen naliet. British Airways heeft twee Boeing-767’s aan de grond gezet die tussen Londen en Moskou vliegen, een derde wordt in Moskou onderzocht. De vliegtuigen vertonen zwakke sporen van radioactiviteit. BA wil nog niet zeggen of het polonium betreft. Zie hier.

Lezer Sander houdt de optie open dat Litvinenko in de nucleaire smokkel zat en zichzelf per ongeluk besmet heeft. Zie ook hier; de professor kan mooi vertellen. And the plot thickens

(UPDATE: dat bedoelde ik nou)