Kans op langere schorsing voor Perez

Door een recente circulaire van de wereldvoetbalbond FIFA loopt de Ajacied Kenneth Perez de kans een schorsing van minimaal vijf wedstrijden te krijgen als hij daadwerkelijk beschuldigd wordt van discriminatie. De Deense aanvaller schold vorige week tijdens de wedstrijd tegen FC Twente grensrechter Siebert uit voor ‘kankerneger’. De KNVB houdt vooralsnog een slag om de arm of er sprake is van een minimumstraf van de FIFA.

De uitlatingen van Perez, die een inworp voor Ajax claimde, waren binnen het bereik van de microfoons van de televisie. Nadat columnist Hugo Borst aandacht had besteed aan de discriminerende scheldpartij, bood Perez zijn excuses aan. „Ik schaam mij diep voor de kwetsende uitlatingen en bied, naast de heer Siebert, eenieder daarvoor mijn oprechte excuses aan”, aldus de aanvaller in een open brief. Inmiddels heeft de aanklager van het betaald voetbal een onderzoek ingesteld.

Eerder dit jaar heeft de FIFA een zogeheten Disciplinary Code aan de nationale bonden rondgezonden, waarin een speler bij discriminerend gedrag een minimumstraf van vijf wedstrijden in het vooruitzicht wordt gesteld. Gedurende die periode wordt hem ook de toegang tot voetbalstadions ontzegd.

Een woordvoerder van de KNVB verklaarde vanochtend dat het „aan de aanklager van het betaald voetbal is hoe hij de regels van de FIFA interpreteert.” Verder is Perez nog niet officieel in staat van beschuldiging gesteld.

Lees de circulaire op http://www.fifa.com