Kandidatuur van Sarkozy nu zeker

Nicolas Sarkozy heeft zich kandidaat gesteld voor de Franse presidentsverkiezingen van volgend jaar. Premier Dominique de Villepin begroette de „belangrijke beslissing” met de kanttekening dat een te snel aangekondigde kandidatuur kan leiden tot het wegebben van de belangstelling. „Ik heb geleerd geduldig te zijn”, zei Villepin.

Sarkozy laat al enige jaren geen misverstand bestaan over zijn ambities, maar hij had de afgelopen dagen gezegd dat de officiële aankondiging van zijn kandidatuur als een verrassing zou komen. Dat was niet zo. Het landelijke dagblad Libération zette gisteravond een interview waarin Sarkozy zijn kandidatuur aankondigde op zijn website, dat vandaag bestemd was voor de regionale pers. Daardoor kwam Sarkozy's aankondiging precies op de verjaardag van president Chirac, de centrale figuur van het tijdperk en van de politiek waarmee Sarkozy gisteren een „rustige breuk” aankondigde.

Sarkozy zegt in het interview verder dat „vertrouwen en respect” de sleutelwoorden van zijn campagne zijn. Hij belooft dat hij aftreedt als minister van Binnenlandse Zaken vóór de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 22 april. De oppositie wil dat hij nu al aftreedt, omdat hij als minister verkiezingen organiseert waarvoor hij zelf nu campagne voert.

Sarkozy wil echter in elk geval aanblijven zolang zijn kandidatuur nog niet de officiële steun heeft van de leden van zijn partij, de UMP. Die spreken zich op 14 januari uit. Minister van Defensie Michèle Alliot-Marie heeft laten doorschemeren dat zij binnen de UMP de strijd wil aanbinden met Sarkozy. Villepin zegt geen presidentiële ambities te hebben maar oordeelt ook dat „alles” nog mogelijk is tot volgend voorjaar. Hij neemt bijna wekelijks maatregelen die worden opgevat als pogingen om het initiatief van Sarkozy over te nemen. Gisteren beloofde hij financiële steun aan de Franse autoindustrie .

Het campagneteam van Ségolène Royal, deze maand door haar achterban aangewezen als de socialistische kandidaat, noemt de Sarkozy’s kandidaatstelling een „spectaculair non-event”.