Journalisten vrij na uitspraak rechter

De twee Telegraaf-verslaggevers Bart Mos en Joost de Haas zijn vandaag op last van de rechtbank vrijgelaten. Ze werden sinds maandag in gijzeling gehouden door justitie, omdat ze hun bronnen niet willen openbaren.

De raadkamer, die vandaag moest beslissen de journalisten al dan niet langer in gijzeling te houden, ziet in dit geval geen goede argumenten om „inbreuk te maken op het verschoningsrecht van de journalist”. Ook is uit niets gebleken dat de staatsveiligheid in het geding is, zoals eerder beweerd door de rechter-commissaris.

De Haas en Mos publiceerden begin dit jaar over een staatsgeheim dossier van de BVD (voorloper van de AIVD) over topcrimineel Mink K. Dat hadden ze via een lek in handen gekregen. De hoofdverdachte in de strafzaak die daarop volgde, ex-BVD’er Paul H., eiste van de rechter-commissaris dat de journalisten hun bronnen zouden onthullen in verband met de „waarheidsvinding”. De advocaten van de twee Telegraaf-verslaggevers dienden gisteren een wrakingsverzoek in bij de rechtbank in Den Haag. Deze wees dat verzoek af. De raadslieden twijfelden over de onpartijdigheid van de rechters.

Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen (PvdA) heeft vanochtend gezegd een wetsvoorstel te willen indienen waarin het verschoningsrecht voor journalisten beter wordt beschermd. „Er is veel goede jurisprudentie, ook vanuit Europa, maar een goede Nederlandse wetgeving voor journalisten bestaat er niet.” Wolfsen wil een „goed debat” over het onderwerp. „Beter verschoningsrecht bekt lekker, maar het is lastig om te regelen.” Journalist is een vrij beroep. In principe kan iedereen zich journalist noemen. Dat maakt de wetgeving ingewikkeld, aldus Wolfsen.

Moeten journalisten hun bronnen altijd kunnen beschermen? Discussieer mee op nrc.nl/discussie