‘Je kunt toch gewoon met me praten?’

„Wat een puinhoop”, roept een oudere man, terwijl hij schielijk achter een marktkraampje wegloopt. Naïma, slechts haar groenbruine ogen zijn voor de buitenwereld te zien, reageert niet verbaasd. „Dat soort opmerkingen krijg ik nou altijd naar mijn hoofd.” De van oorsprong Algerijnse is getrouwd met een Nederlandse man. Tijdens de demonstratie op het Haagse Plein vanmiddag is ze de enige die in gezichtsbedekkende kleding is gehuld. Ze zucht. „Mensen begrijpen niet dat achter de sluier gewoon een vrouw schuilgaat die openstaat voor conversatie. Jij merkt toch ook dat je gewoon met me kunt praten?”

Toch was strijdigheid met westerse omgangsvormen voor minister Verdonk (Integratie, VVD) een van de redenen om twee weken geleden een wetsvoorstel in te dienen tegen gezichtsbedekkende kleding. Aan het begin van de middag kwamen zo’n twintig moslima’s en actievoerders van ‘Stop Racisme’ naar het Plein in Den Haag om te demonstreren. De demonstratie is een initiatief van Ayse Bayrak-De Jager. „We hebben toch juist een multiculturele samenleving. Dan moet je er maar aan kunnen wennen dat er vrouwen zijn die zo gekleed willen gaan.” De Almeerse, getrouwd met een moslimman, spreekt tegen dat een boerka een teken van onderdrukking is. „Moslimvrouwen zijn wel degelijk geëmancipeerd. Juist onze kleding is daar een uiting van.”

Reden genoeg, vond Bayrak-De Jager – die zelf niet gekleed gaat in gezichtsbedekkende boerka of niqaab – om een „een stevig tegengeluid” te laten horen tegen het voorgestelde boerkaverbod. Het aantal politieagenten (Bayrak-De Jager: „We hebben dreigementen gekregen”) en toegestroomde journalisten is groter dan het aantal demonstranten, „maar dat is niet erg. Het gaat erom dat er een signaal komt van ons uit.”

Ruim duizend mensen ondertekenden de afgelopen dagen een petitie tegen het verbod. Die werd vanmiddag aan de Tweede Kamer aangeboden. Bayrak-De Jager schrijft over het boerkaverbod: „Dat willen wij hier niet in Nederland. Met dit verbod wordt het culturele gedachtegoed van 1 miljoen Nederlandse burgers te kakken gezet.”

„Waar houdt het op als dit verbod er doorkomt”, vraagt de actieleidster zich af. „Zijn dan straks ook de hoofddoeken aan de beurt?” De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen.