Irak-commissie VS wil vertrek troepen

Een belangrijke adviescommissie van president Bush adviseert een geleidelijke terugtrekking van de Amerikaanse gevechtstroepen in Irak. Maar de commissie, samengesteld uit Republikeinen en Democraten, noemt geen termijn waarbinnen dat moet gebeuren.

President Bush reageerde vanochtend in de Jordaanse hoofdstad Amman niet direct op het vannacht uitgelekte advies, maar hij zei wel dat de Amerikaanse troepen in Irak blijven tot „de klus is geklaard”. Op een persconferentie met de Iraakse premier Nouri al-Maliki zei hij dat de VS hun militaire aanwezigheid in Irak handhaven zolang Bagdad dat wenst.

Het langverwachte rapport van de Studiegroep Irak, onder leiding van oud-minister van Buitenlandse Zaken James Baker, wordt volgende week pas uitgebracht aan Bush. Maar The New York Times berichtte vannacht al wat de belangrijkste aanbevelingen zijn.

De Amerikaanse troepen zouden het accent moeten verleggen van militaire strijd naar advies en logistieke steun aan Iraakse eenheden. Vijftien Amerikaanse gevechtsbrigades (een brigade bestaat doorgaans uit drie- tot vijfduizend man) zouden moeten terugkeren naar de VS of zich moeten terugtrekken op bases in Irak of naburige landen – vanwaar ze de zeker 70.000 achterblijvende troepen zo nodig te hulp kunnen schieten.

Verder zou Washington in het Midden-Oosten diplomatiek veel actiever moeten zijn, onder meer door directe gesprekken aan te knopen met Syrië en Iran. Bush heeft dat tot nog toe geweigerd.

Bush zei vanochtend dat hij het met Maliki eens is over een versnelde overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Irak. De Iraakse premier, aldus Bush, is gefrustreerd omdat hij te langzaam de noodzakelijke werktuigen heeft gekregen om het Iraakse volk te beschermen.

Bush zou al gisteren Maliki ontmoeten, samen met de Jordaanse koning Abdullah II, maar die top werd op het laatste moment zonder opgave van redenen door de Iraakse premier afgezegd (vanochtend sprak Bush de Iraakse premier alleen). Eerder was een memo uitgelekt waarin de Amerikaanse veiligheidsadviseur Stephen Hadley twijfel uitte over Maliki’s leiderschap. Vandaag prees Bush Maliki als een „sterke leider”.

In Bagdad schortten de zes ministers en dertig parlementsleden van de shi’itische geestelijk leider Muqtada Sadr hun werk tot nader order op, uit woede over Maliki’s gesprek met Bush. De afgelopen 24 uur zijn verspreid over Irak de lichamen gevonden van 86 vermoorde Irakezen. (AP, Reuters)

nieuwsanalyse:pagina 5