Invaller Jenner redt AZ met late tegentreffer

AZ heeft zich gisteravond dankzij een 2-2 gelijkspel tegen Slovan Liberec (Tsjechië) geplaatst voor de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi.

AZ had het moeilijk tegen de Tsjechische ploeg, die goed speelde. Ondanks de sterke tegenstand bleef AZ voor de 27ste keer op rij thuis ongeslagen in een Europa-Cupwedstrijd. In groep C zijn Sevilla en AZ verzekerd van een plek bij de eerste drie, die doorgaan.

Hoewel AZ in de eerste helft een overwicht had, sorteerde dat geen effect. Slovan Liberec had zich goed ingesteld op het gevaarlijke combinatiespel van AZ. De Tsjechen hielden de gelederen gesloten en kwamen er bij tegenaanvallen gevaarlijk uit.

De behendige spits Winston Parks stond aan de basis van het openingsdoelpunt van Slovan Liberec. Hij werd vrijgespeeld, maar schoot de bal tegen doelman Khalid Sinouh op. Uit de hoekschop werd aanvoerder Tomáš Zápotochý vrijgelaten waarna de verdediger betrekkelijk eenvoudig raak kon koppen, 0-1.

AZ verzuimde in die fase de bal snel rond te spelen. Extra handicap was het gebrek aan beweging bij de spitsen Moussa Dembélé, Shota Arveladze en Danny Koevermans.

Kort voor rust verloor AZ doelman Sinouh, die al licht geblesseerd aan de wedstrijd was begonnen. Bij een terugspeelbal van Tim de Cler schoot de pijn opnieuw in zijn bovenbeen en moest hij plaatsmaken voor Job Bulters, de jonge doelman die onlangs zo ongelukkig debuteerde in de verloren uitwedstrijd tegen Feyenoord.

In de tweede helft veranderde het beeld van de wedstrijd niet, ook al verving trainer Louis van Gaal spits Koevermans voor Julian Jenner.

In de 86ste minuut veranderde het wedstrijdbeeld nadat de IJslander Grétar Steinsson koppend voor 1-1 had gezorgd. AZ kreeg meer ruimte, maar met name Stijn Schaars (lat) en Maarten Maartens (kopbal naast) verzuimden AZ op voorsprong te zetten.

Dat leek de thuisclub in de 85ste minuut op te breken, toen Petr Papoušek van afstand raak schoot, 1-2.

Een wanhoopsoffensief loonde kort voor tijd toen invaller Jenner, vrijgespeeld door Maarten Martens, met een prachtige stiftbal raakschoot en AZ gezien het spelbeeld meer kreeg dan het verdiende. Dat vond ook Van Gaal, die na afloop verklaarde dat Slovan Liberec op grond van de spelverhoudingen had moeten winnen.