Groot deel inleg beleggingshypotheek niet belegd

40 procent van de inleg voor beleggingshypotheken wordt niet gebruikt voor daadwerkelijke beleggingen. Het gaat op aan kosten voor de verzekeraars, banken en tussenpersonen en wordt gebruikt als premie voor een overlijdensrisicoverzekering. Dat blijkt uit een eigen onderzoeksrapport van het Verbond van Verzekeraars (VvV).

Verzekeraars staan de laatste weken onder druk van consumenten, politiek en toezichthouders om meer duidelijkheid te verschaffen over de kostenstructuur van met name hun beleggingsproducten. In oktober uitte financieel toezichthouder AFM grote kritiek op de zogeheten beleggingsverzekeringen. Die noemde AFM in veel gevallen te duur, te ingewikkeld en te complex. Beleggingsverzekeringen worden door verzekeraars vaak aangeboden in combinatie met een beleggingshypotheek.

Directeur Weurding van het VvV bracht de cijfers over beleggingshypotheken vanochtend naar buiten omdat hij zich ergert aan de „ongenuanceerde en eenzijdige berichtgeving” over zijn sector. „Verzekeraars zijn geen zakkenvullers. De winst van verzekeraars op beleggingsverzekeringen is nihil. Bovendien zijn de kosten van onze producten efficiënt opgebouwd. Je krijgt er heel wat voor terug.”

De cijfers over de kostenstructuur van beleggingshypotheken zijn gebaseerd op onderzoek van het eigen Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Daaruit blijkt dat 20 tot 25 procent van de inleg voor een beleggingshypotheek naar verzekeraars, banken en tussenpersonen gaat om hun kosten te dekken. Per saldo, stelt het onderzoek, is beleggen via de bank niet per se voordeliger dan via een beleggingsverzekering.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) laat weten niet verrast te zijn. „Wij hebben een maand geleden eigen onderzoek gedaan naar de kostenstructuur van beleggingshypotheken en kwamen op ongeveer dezelfde percentages uit”, aldus een woordvoerder. De VEH wil „in constructief overleg” met de verzekeraars verder onderzoeken in welke gevallen sprake is van misleiding of onredelijk hoge kosten. „Nu naar de rechter stappen heeft niet veel zin, dan kom je in een onoverzichtelijk oerwoud van regels en bepalingen terecht.”

Directeur Weurding van het VvV staat open „voor elke verbetering”.