Groot-Brittannie

Metrokunst Op de buitenmuren van het metrostation Southwark hang een grootschalige foto-expositie van Gayle Chong kwan. De mythische landschappen staan in contrast met de omgeving en dienen als inspiratie voor de lokale gemeenschap waarmee de Britse kunstenaar zes maanden mee zal samenwerken. Voor het resultaat van het werk van metropersoneel en lokale handelaren, onthuld in mei 2007, zal wellicht gebruik gemaakt worden van het rijke culturele Londense leven. Thema: de consumptie, het bereiden en koken van eten. Tot dan hangt er een fantasie van uit etenswaren; de toren van Babel van gedroogd vlees, ijsbergen van boter.

T/m 30 april 07, Platform for Art, Creative Communities Gayle Chong kwan Cockaigne, Southwark Underground Station, www.tfl.gov.uk/tube/arts/platform-for-art

Holbein Het is duidelijk te zien waarom het portret van Henry VIII dat hofschilder Holbein van hem maakte de koning amuseerde. Het was een uitstekende reclame voor het koningshuis en flatterend voor de heerser zelf, die er imponerend uitzag, met een fijne smaak en klasse en sprankelend met veren, gouden kettingen, bont en medailles. Holbein in England concentreert op de twee periodes tussen 1526 en 1543 dat de kunstenaar in Londen werkte voor de Tudors, net onder de vleugels van Erasmus vandaan. Holbein was vooral populair in Engeland vanwege het talent om een karakter weer te geven met, tegelijkertijd, een indrukwekkende verbeelding van zijn adellijke onderwerpen.

T/m 7 jan, Holbein in England, Tate Gallery, Londen, Pimlico, 004420 7887 8888 & www.tate.org.uk

En verder in Londen T/m 21 jan, David Smith, Tate Modern, Bankside, London SE1, 004420 7887 8888 & www.tate.org.uk; T/m 28 jan 07, In the darkest hour there may be light: Works from Damien Hirst’s murderme collection; The Serpentine Gallery, Kensington Gardens, W2, 004420 7298 1501 & www.serpentinegallery.org