Geen pensioengeld naar hedgefondsen

FNV Bondgenoten wil dat Nederlandse pensioenfondsen hun beleggingen staken in de hedgefondsen Centaurus en Paulson. De vakbond vindt dat de twee activistische beleggers bij industrieel concern Stork over de grens zijn gegaan door aan te dringen op het ontslag van de raad van commissarissen.

„Wij vinden het niet erg als deze aandeelhouders hun mening geven over de strategie van een bedrijf, ook al is die ons niet welgevallig”, zegt bestuurslid Willem Noordman van FNV Bondgenoten. „Maar in Nederland bepaalt het bestuur van een bedrijf nog altijd de strategie en weegt daarbij de belangen van alle betrokkenen af. De hedgefondsen schuiven op deze manier de andere betrokkenen, zoals de werknemers, opzij.”

Noordman heeft alle vakbondsmensen die bestuurslid zijn van een pensioenfonds gevraagd in kaart te brengen of hun fonds belegt in Centaurus of Paulson. Als dat zo is, moeten zij alles in het werk stellen om die investeringen terug te trekken.

Van het pensioenfonds PMT, voor de kleinmetaal, is bekend dat het een belegging van 30 miljoen euro heeft in Paulson. Volgende week dinsdag vergadert het PMT-bestuur op verzoek van de FNV-bond over een verkoop van dat belang. De vakbond gaf deze zomer aan dat een discussie bij de pensioenfondsen nodig is over de beleggingen in private equity (investeringsmaatschapijen) en hedgefondsen. Noordman: „Wij zijn intern begonnen met een discussie over ons beleid ten aanzien van deze financiers.”