Galerieselectie

Anoek SteketeeIn haar fotoserie Frontstage documenteert Anoek Steketee het leven in Iran door gewone mensen te portretteren. Met een grootbeeldcamera op statief en een set lampen reisde de fotografe samen met journaliste Eefje Blankevoort door het land. Met deze mobiele ‘fotostudio’ stelde ze zich steeds op openbare plaatsen op, voornamelijk in Teheran, en vroeg voorbijgangers om te poseren. Van documentaire fotografie is geen sprake. De belichting is theatraal en de pose geënsceneerd.

Foto’s van Anoek Steketee. 2 dec t/m 6 jan in Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Eli ContentSchilder Eli Content zoekt zijn inspiratie dicht bij huis. Het park om de hoek is zijn wildernis, het stilstaande water bedekt met kroos leidt tot nieuwe vormen. De lindeboom voor zijn raam met de sterrenhemel als achtergrond is een directe aanleiding voor een schilderij. De acrylverf brengt hij met eindeloos geduld op, in kleine stippen, gestempeld met de achterkant van een aquarelpotlood. De titels voor zijn nieuwe schilderijen bedenkt Content tijdens het draaien van zijn favoriete jazzplaten: St. Louis Shuffle bijvoorbeeld, of Moonlight + Monklight.

Schilderijen van Eli Content. T/m 23 dec in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam. Wo t/m za 11-17u.

Co WesterikEen klein overzicht, heet de tentoonstelling met schetsen, aquarellen en tekeningen van Co Westerik in Galerie Wansink. De naam is een knipoog naar het retrospectief in het Gemeentemuseum Den Haag, dat de titel ‘Een groots overzicht’ heeft. Westerik is een van de belangrijkste realisten uit de naoorlogse Nederlandse schilderkunst. Hij schildert mensen die vaak een wat lomp voorkomen hebben. Veel van zijn werken zijn geladen met psychologische en erotische spanning.

Schilderijen en tekeningen van Co Westerik. T/m 14 jan in Galerie Wansink, Kapoenstraat 20, Maastricht. Wo t/m za 11-17u, zo 14-17u.

Ron MandosSinds vorige week heeft de Rotterdamse galeriehouder Ron Mandos een tweede vestiging in Amsterdam. In de nieuwe ruimte, het voormalige restauratieatelier van het Van Gogh Museum aan de Prinsengracht, toont hij werken van Silvia B en Arthur Kleinjan. Op de oude locatie, in Mandos’ eigen woonhuis, is een solo-expositie van Renie Spoelstra te zien, met houtskooltekeningen van recreatiegebieden.

Tekeningen van Renie Spoelstra t/m 16 dec in Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, Rotterdam. Do t/m za 12u30-17u30.

Openingstentoonstelling ROAM met Silvia B. en Arthur Kleinjan. T/m 23 dec in Galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282, Amsterdam. Di t/m za 12-17u30.

Koen DelaereDe Tilburgse kunstenaar Koen Delaere ontving onlangs de Wolvecampprijs, de tweejaarlijkse prijs voor jonge schilders. In Aschenbach & Hofland Galleries laat hij nu vijftien nieuwe schilderijen zien. Delaere maak abstracte schilderijen, opgebouwd uit dikke lagen verf die hij in brede bewegingen op het doek aanbrengt. Strepen, vlekken, vegen en spatten vormen de sporen van de handeling en geven het doek structuur en reliëf. Sommige werken roepen associaties op met landschappen, maar dat is geen bewuste thematiek van Delaere.

Schilderijen van Koen Delaere. 2 dec t/m 20 jan in Aschenbach& Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m vr 12-17u, za 13-18u.

En verderSchilderijen van Gé-Karel van der Sterren t/m 13 jan in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; schilderijen van Victor Man t/m 9 dec in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; schilderijen van Aernout Killian t/m 23 dec in Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; grafiek en multiples van Lucio Fontana t/m 23 dec in Galerie A, Joh. Verhulststraat 53, Amsterdam; beelden van Cor van Dijk t/m 13 dec in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen van Bert Loerakker t/m 31 dec in Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven; tekeningen van Cyprian Koscielniak t/m 24 dec in Galerie Poonberg, Taxusstraat 20, Rotterdam.