Flexibeler inzet troepen NAVO in Afghanistan

De NAVO-troepen in Afghanistan kunnen flexibeler worden ingezet. In noodsituaties zullen de op verschillende plekken gelegerde en uit diverse landen afkomstige militairen elkaar te hulp mogen schieten.

Dit hebben de regeringsleiders van de NAVO-landen met elkaar afgesproken tijdens hun gisteren afgesloten tweedaagse top in de Letse hoofdstad Riga. Ondanks het hardnekkige verzet van Talibaanstrijders in het zuiden is het militaire bondgenootschap vastbesloten de missie in Afghanistan te voltooien. „We zijn aan het winnen, maar er is nog niet gewonnen”, aldus NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer.

In Riga werd bevestigd dat de Amerikaanse, Britse, Canadese en Nederlandse troepen in het onrustige zuiden van Afghanistan geen permanente steun van andere landen krijgen. Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje willen zich niet mengen in de soms zware strijd.

Bevelhebbers hebben geklaagd over de beperkte mogelijkheden om de in totaal 32.000 militairen uit 37 landen overal in het land in te zetten. De troepen zijn strikt gebonden aan mandaten uit de nationale hoofdsteden, waarin omschreven staat waar hun militairen wel en niet actief mogen zijn. Dit leverde de Duitsers het verwijt op gevaar uit de weg te gaan. Bondskanselier Merkel wilde dinsdag tijdens het diner alleen toezeggen dat Duitse troepen in noodsituaties zullen bijspringen.

Wat hieronder wordt verstaan, is volgens De Hoop Scheffer niet nauw omschreven, maar een zaak van de opperbevelhebber in Afghanistan. Wel is overeengekomen de nationale voorbehouden te beperken. Daardoor kunnen volgens De Hoop Scheffer 25.000 van de 32.000 militairen flexibeler worden ingezet. De extra troepen waarom de militaire leiding van de NAVO onlangs vroeg, zijn nog niet volledig toegezegd.

De NAVO zal snel verder worden uitgebreid, zijn de regeringsleiders overeengekomen. Kroätie, Macedonië en Albanië krijgen in 2008 concrete uitnodigingen om lid te worden. Servië, Bosnië Herzegovina en Montenegro worden uitgenodigd voor het partnerschap voor vrede, waarin de NAVO samenwerkt met andere landen. Georgië en Oekraïne kunnen op termijn lid worden als zij hun hervormingen voortzetten.De NAVO-leiders hebben geconcludeerd dat de nieuwe, snelle reactiemacht van de organisatie nu inzetbaar is.