Dunnere poep

Yakult noemt zijn yoghurt zelf ‘gezond’. Maar deskundigen vinden dat alleen waar voor mensen die zich moeilijk ontlasten.

Yakult, het gezonde yoghurtdrankje, kraaide vorige week victorie. „Hoewel wij altijd overtuigd zijn geweest van de wetenschappelijke onderbouwing van Yakult, zijn we blij dat een panel van onafhankelijke wetenschappers het belang van Yakult ook onderschrijft.” Schrijft director of communications Ad Usman aan de media.

Maar wat onderschreef dat panel eigenlijk?

In publieksvoorlichting hamert Yakult erop dat de yoghurt uit het kleine flesje ‘gezond’ is. De website www.yakult.nl beantwoordt bijvoorbeeld de vraag: Wat doet Yakult voor je?

„Gezond met goede bacteriën!”, begint het antwoord. „Yakult is een verrassend lekkere en gezonde zuiveldrank met de melkzuurbacterie Lactobacillus casei Shirota (LcS). In één flesje Yakult zitten miljarden van deze melkzuurbacteriën. De LcS komt actief in je darmen aan omdat hij het maagzuur overleeft. Zo ondersteunt de LcS de spijsvertering én je natuurlijke weerstand.” Van al die optimistische beweringen (gezond, maagzuur overleeft, ondersteunt spijsvertering en weerstand) blijft weinig over als je het assessment report Yakult leest (zie www.voedingscentrum.nl).

Die passage over het levend passeren van het maagzuur moet Yakult misschien maar aanpassen. De Nederlands-Belgische deskundigen constateren dat van de 100 LcS-bacteriën er tien levend de maag uitkomen. Nadat ook de dunne darm is gepasseerd is er in de dikke darm nog één over. Misschien drie. En daar in de dikke darm moet LcS zijn heilzame werk doen. Op de keeper beschouwd is het dus een enorm slagveld, daar in de maag en verderop in de dunne darm. Gelukkig zitten er miljarden LcS’s in een flesje Yakult.

Maar dan dat woord ‘gezond’ dat Yakult in die korte webtekst maar liefst driemaal gebruikt. Heeft de wetenschap kunnen aantonen dat mensen gezonder worden van Yakult? En is Yakult dan zelfs zo gezond dat gezonde mensen er nog gezonder van worden?

Yakult kan de stoelgang verbeteren bij personen die gevoelig zijn voor verstopping. Dat is de eerste claim die de commissie wetenschappelijk ‘waar’ vindt. Na een flesje Yakult gingen mensen die soms last hebben met poepen vaker naar de wc en hun poep was dunner.

Maar of de Yakultbacteriën ook goed zijn voor de gezondheid op lange termijn van de hele bevolking, dus ook van de mensen die geen last hebben van obstipatie, dat blijft onzeker, oordeelt de commissie. Wel staat de commissie de claim toe dat Yakult ‘kan bijdragen aan een evenwichtige darmflora door een toename van het aantal lactobacillen’. Maar de vraag blijft of die lacto’s meer veroorzaken dan wat dunnere poep.

Wim Köhler

    • Wim Köhler