Duitsland & Nederland

Tjebbe Beekman, Stoltz 2005 Caldic Colllectie Rotterdam Tjebbe Beekman, Stoltz, 2005. Acryl, acryllak, zand op doek op paneel, 120 x 200 cm, 2005, Caldic Collectie, Rotterdam. Courtesy Diana Stigter Gallery, Amsterdam

Wie de expositie Schilderkunst Nederland – Deutschland Malerei noemt, lijkt een voetbalwedstrijd tussen schilders te willen organiseren. Toch is het een mooie, misschien zelfs wel belangrijke tentoonstelling in het Haagse GEM. Niet zozeer omdat het goed is dat er weer eens zes aanstormende schilders (Tjebbe Beekman, Martin Eder, Aaron van Erp, Rezi van Lankveld, David Schnell en Matthias Weischer) worden gepresenteerd, maar vooral omdat er een tendens in de schilderkunst wordt vastgelegd die tot nu alleen incidenteel zichtbaar was. Die tendens laat zich simpel met twee woorden samenvatten: veel en vol. Alle doeken van deze zes schilders bevatten veel beelden. Veel kleuren. Veel combinaties. Veel informatie. Veel verwijzingen. Daarmee lijkt de expositie, voor wat betreft het Nederlandse deel, het voorlopige failliet van de kunsthistorische lijn Saenredam-Mondriaan-Fernhout-Dibbets af te kondigen – de lijn van rechte strepen en sobere kleuren. Deze generatie van vroege dertigers moet daar niks van hebben: ze zoeken nadrukkelijk aansluiting bij het buitenland en bij internationale ontwikkelingen in de beeldende kunst. Nationalisme bestaat niet meer en leegte ook niet.

Dat de Nederlanders in het GEM niet de enigen zijn die er zo over denken is goed te zien in het Haags Gemeentemuseum, vijftig meter verderop, waar de winnaars exposeren van de Koninklijke Prijs voor Schilderkunst 2006. Ook in deze zalen doeken die geen orde scheppen. Tegelijk blijkt ook hoe moeilijk dat is. Van de exposanten haalt alleen Anneke Wilbrink het niveau van het GEM, zorgwekkend, maar des te meer reden om de exposities na elkaar te bekijken.

Schilderkunst Nederland – Deutschland Malerei t/m 21 jan GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Di t/m zo 12-18u. Koninklijke Prijs nog t/m 3 dec Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan. Di t/m zo 10-17u