Duitsland

Kakelbont Bauhaus Verdiepingen in helder blauw en rood: het Bauhaus in Dessau met zijn sobere glazen facade, straalt vanbinnen in verrassende kleuren. Tegen de regel in dat avantgarde-architectuur spierwit moet zijn doen de muren van deze fameuze kunstacademie regelrecht bont aan. Hinnerk Scheper, leider van de werkplaats voor muurschilderkunst, bedacht het kleurconcept in 1926 en nu hebben restauratoren het weer tot leven gewekt. De renovatie duurde ruim tien jaar. Het karwei wordt feestelijk afgesloten met de tentoonstelling Ikone der Moderne, over tachtig jaar Bauhaus in Dessau.

Van 2 dec t/m 11 maart; Gropiusallee 38, Dessau. Info: 0049-34065080 en www.bauhaus-dessau.de.

Educatieve lijken In het Oostduitse plaatsje Guben knutselt Gunther von Hagens aan De Nieuwe Mens. Het is een mens die uit oude onderdelen bestaat, uit zorgvuldig geprepareerde lijken. Hagens laat de doden schaken, dansen en rennen. Zijn nu onder één dak gebrachte collectie noemt hij het Plastinarium en er komen hordes nieuwsgierigen op af. Hagens’ critici beschuldigen hem van ,,aantasting van de menselijke waardigheid’’. Zij willen de aanstormende schoolklassen uit zijn ‘horrorshow’ weren, maar de 61-jarige anatoom, die ook lijken voor de nieuwste James-Bond-film leverde, houdt stug vol dat het hem om educatie gaat, om het inzichtelijk maken van het menselijk lichaam. Zijn meest recente project: een copulerend paar – met acteurs die allang niet meer leven.

Vr-zo 10-18u; Inl 0049-3561-547 4860 en www.plastinarium.de.

En Verder Short Cuts Cologne, festival voor korte films, t/m 3 dec in het Filmhaus, Keulen: www. short-cuts-cologne.de; neo-expressionistische schilderijen van Francis Bacon t/m 7 jan K20, Düsseldorf: www.kunstsammlung.de; Hermann Nitsch - Orgien Mysteriën Theater, omstreden body-art, t/m 22 jan Martin-Gropius-Bau, Berlijn: www.gropiusbau.de