Door wanstaltige hoefijzerneuzen beter te lokaliseren

Rotterdam. Ze zijn wanstaltig, met de hoefijzervormige structuur als een verwrongen bumper op hun gezicht. Maar ook de lelijkheid van rufus hoefijzerneuzen - de vleermuizensoort Rhinolophus rouxi uit China - heeft een functie. In het jongste nummer van Physical Review Letters beschrijven Qiao Zhang en Rolf Muller van de Shandong University in Jinan, China, hoe het `hoefijzer` de echolocatie verbetert: hoefijzerneuzen maken hoogfrequente geluiden met hun neusvleugels en gebruiken de teruggekaatste geluidspatronen om prooien te lokaliseren. Uit scans en computersimulaties leidden de onderzoekers af, dat het hoefijzer resoneert bij geluid van 60 kilohertz. Deze frequentie wordt zo versterkt, en ook in een brede, omhoog gerichte ovaal weggestuurd. Geluid van 80 kilohertz wordt niet beïnvloed en gaat in een smalle ovaal rechtdoor. Zo heeft de hoefijzerneus twee bundels om zijn omgeving af te tasten.