De waarheid van Hiddink

Hiddink brengt in nieuw boek zijn eigen waarheid over breuk met PSV naar buiten.

Van een ‘chemie’ tussen Hiddink en Westerhof was in Eindhoven nooit sprake.

Guus Hiddink poseert tijdens de boekpresentatie met zijn vader en moeder. Foto AFP Dutch football coach Guus Hiddink (C) presented his authorised biography ' Hiddink, this is my world' in Vorden, 28 November 2006. He gave the first copy to his father, under close supervision of his mother. Hiddink coached PSV Eindhoven between 2002-2006. Throughout his entire coaching career, he is best recognised for leading South Korea to a 4th place finish in the 2002 FIFA World Cup, coaching the Netherlands into the same position in the 1998 FIFA World Cup in France, leading Australia to the second round of the 2006 FIFA World Cup. AFP PHOTO ANP PHOTO ERIC BRINKHORST AFP

‘Gesneuveld in een machtsstrijd’, luidt de kop van hoofdstuk veertien van het boek Hiddink, dit is mijn wereld. De voetbaltrainer legt in de door journalist Frans van den Nieuwenhof geschreven geautoriseerde biografie uit waarom er in zijn ogen geen toekomst voor hem was bij PSV.

De titel Hiddink, dit is mijn waarheid was misschien beter op zijn plaats geweest voor het door de wereldburger uit Varsseveld gekleurde verhaal. „Het was voorzien dat ik zeven tot tien jaar zou blijven bij PSV en ik had het graag gedaan”, stelt de oud-voetballer, die gaandeweg zijn dienstverband het vertrouwen van de raad van commissarissen en de voorzitter zag wegebben.

Hiddink haalt vrijdag 6 februari 2004 aan als de dag dat „de basis van de breuk met PSV is gelegd”. Jan Timmer, president-commissaris van PSV, gaf destijds een persconferentie waarin hij de noodklok luidde over de financiële situatie bij de Philips Sport Vereniging. Toenmalig voorzitter Harry van Raaij en hoofdtrainer Hiddink beschouwden die actie als een dolksteek in de rug. „Die aanvaring, daar begon het mee”, stelt de huidige bondscoach van Rusland. „Ik had niet frequent contact met de commissarissen. Toch werd ik die dag, evenals Harry natuurlijk, publiekelijk afgerekend. Timmer meldde dat niet iedereen binnen de organisatie hetzelfde doel voor ogen had en suggereerde dat ik niet gecommitteerd was aan PSV. Hij noemde me ‘de heer Hiddink’. De manier waarop dat naar buiten werd gebracht was niet jofel. Dat doe je niet.”

Timmer liet zich destijds ook kritisch uit over het salaris van Hiddink bij PSV, een bedrag van circa één miljoen euro. Nadat de trainer ook werd benoemd als technisch directeur van de club kreeg hij er geen extra geld bij. Hiddink: „Ik combineerde twee functies en had met Harry (Van Raaij, red.) afgesproken dat ik meer zou verdienen. Maar dat schoten de commissarissen af; ik hield hetzelfde salaris. In plaats daarvan werd er een boeteclausule van een half miljoen euro in mijn contract opgenomen voor het geval ik zou weggaan. En verder werd gesteld dat het contract na elk seizoen geëvalueerd zou worden. Dus als het even minder liep, konden ze zeggen: wegwezen. Al die dingen samen gaven natuurlijk geen fijn gevoel.”

Het afscheid van Van Raaij, die in september 2004 als voorzitter van PSV vertrok, beschouwde Hiddink als „vervelend”. „Op dat moment verloor ik een oor, een raadsman, tegen wie je eens in de week aan kon lullen en met wie je allerhande zaken besprak. Harry kon heel goed reflecteren, een andere invalshoek presenteren. Dat raakte ik kwijt en dat is niet teruggekomen.”

In een nieuwe directie moest Hiddink gaan samenwerken met voorzitter Rob Westerhof en commercieel directeur Rob Ribbers. De voormalige bondscoach van Oranje, Zuid-Korea en Australië stelt achteraf vast dat er nooit ‘chemie’ in de directie heeft gezeten. Zo verweet de trainer de voorzitter dat hij tegen journalisten „jokte” over de eigendomsrechten van de Braziliaanse voetballer Alex, nam hij het onder anderen de voormalig Philips-topman kwalijk dat Robinho niet voor tien miljoen euro werd gehaald en zou Westerhof hebben gezegd dat PSV de Feyenoorder Salomon Kalou juridisch zou willen ondersteunen om een overgang af te dwingen.

Al met al redenen volgens Hiddink om te twijfelen over zijn toekomst bij PSV. De inmiddels vertrokken Westerhof wil desgevraagd een en ander nuanceren. „Ik heb het boek niet ter inzage gezien, maar ik heb Hiddink altijd gedekt. Formeel gezien is Alex eigendom van PSV. Dat was geen leugen. Voor Robinho moesten we een bedrag van vijftien tot achttien miljoen euro betalen en het verhaal over Kalou klopt ook niet. Ik heb gezegd dat onze juristen ‘alles op een rijtje’ zouden zetten.”

Hiddink komt tot de conclusie dat PSV hem niet voor jaren „aan boord” wilde houden. „Als men niet de intentie heeft om een langjarige verbintenis af te sluiten en er komt een mooie aanbieding, dan ga je twijfelen. Toen heb ik een besluit genomen”, stelt de coach. Dat Hiddink voorstelde het bondscoachschap van Rusland te combineren met zijn baan als technisch directeur van PSV, komt in de biografie niet aan bod. Dat paste wellicht niet in het hoofdstuk ‘Gesneuveld in een machtsstrijd’.

    • Koen Greven