Curaçao wijst akkoord af over nieuwe status

Curaçao heeft de afspraken met Nederland over een autonome status binnen het koninkrijk verworpen. De meerderheid van de Curaçaose eilandsraad wil nieuwe onderhandelingen. Minister Atzo Nicolaï (Koninkrijksrelaties, VVD) weigert dat, zo liet hij weten. „Dit is een ernstige zaak. Het eiland zet zich hiermee volledig buitenspel. Dat is niet in het belang van de bevolking.”

Nicolaï tekende op 2 november een slotverklaring met vertegenwoordigers van Curaçao en Sint Maarten over een status aparte. Afgesproken werd dat Nederland de Antilliaanse staatsschuld van 2,4 miljard euro grotendeels overneemt, in ruil voor meer invloed op de rechtshandhaving en overheidsfinanciën. De eilandsraad van Sint Maarten keurde het document onlangs goed.

Nieuwe onderhandelingen zijn onbespreekbaar voor Nicolaï. Hij zegt er alles aan te zullen doen om Sint Maarten hier niet de dupe van te laten worden. Nicolaï gaat nu verder met de vier andere Antilliaanse eilanden – ook Bonaire, Sint Eustatius en Saba moeten een nieuwe status krijgen, vergelijkbaar met die van een Nederlandse gemeente.

Nederland zal de Antilliaanse staatsschuld echter niet meer voor 80 procent saneren, nu Curaçao dwarsligt. Nicolaï is nog wel bereid de rentelast over te nemen, maar houdt vast aan het afgesproken strenge toezicht op het financiële beleid op de vier Antilliaanse eilanden. De vraag is wat Sint Maarten in ruil hiervoor wil, nu de aflossing van de staatsschuld niet meer aan de orde is. Nicolaï: „Daarover ga ik met Sint Maarten praten.”

Op Sint Maarten is woedend gereageerd op het besluit van de Curaçaose Eilandsraad om het slotakkoord met Nederland te verwerpen. „Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig”, zei gedeputeerde Louis Laveist tegen persbureau ANP gisteren.

Nicolaï ontkent dat hij de weerstand op Curaçao heeft onderschat. Die weerstand richt zich vooral op de afspraak dat de Nederlandse minister van Justitie instructiebevoegdheid krijgt over de procureur-generaal van de toekomstige landen. Oppositiepartij FOL van Anthony Godett wil ook dat Nederland de complete staatschuld overneemt. Daarop heeft de partij PAR van de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage, die achter de slotverklaring staat, zijn steun aan het eilandbestuur ingetrokken.