Bureaucraat op oorlogspad

mitvol1.jpgGlamourbureaucraat Oleg Mitvol is weer op oorlogspad. Mitvol is een succesvol zakenman die jaren geleden al begreep hoe je onder Poetin succesvol zakenman kan blijven: door ambtenaar te worden. Of is hij een idealist?

Mitvol is nu kruisridder voor milieuagentschap RosPrirodNadzor. Hij liep warm met het bulldozeren van popdiva Alla Poegatsjova’s illegale badhuis en het bevrijden van zeldzame beestjes uit illegale gevangenschap. Hij scoorde toen hij Poetin overhaalde de nieuwe Transsiberische oliepijp niet langs de oever van het Baikalmeer en door het leefgebied van de Amoertijger te trekken. Daarna volgde het grote werk: Mitvol mocht  multinationals als Shell namens de staat terroriseren.

Tot Mitvol vorige maand een blunder beging: hij nam de Russische mover and shaker LukOil op de korrel en bedreigde zelfs Gazprom met milieuinspecties! Ho ho, dat gaat zomaar niet. Er volgde een ’maskerade’ (politie-inval) in zijn eigen kantoor. Ik ben voor niemand bang, snoefde hij.

Echt niet? Na enkele weken bezinning richt Mitvol zijn pijlen nu toch maar weer op een buitenlandse firma. Aan de beurt is Peter Hambro Mining Plc dat vijf licenties te verliezen heeft. Het bedrijf graaft naar goud, titanium, magnesium en chroom, begrijp ik. Het aandeel Peter Hambro kelderde 12 procent.

Ik ben er nog niet uit met Mitvol. Een loopjongen of een rauwdouwer die aanpakt wie hij kan aanpakken binnen de smalle marges van het Kremlin? Greenpeace is dol op hem.