Brussel richt zich op vrouwen en jeugd

Vrouwen en jongeren moeten een grotere rol gaan spelen in het publieke debat over de Europese eenwording. Beide groepen vormen een „stille meerderheid” in Europa, die een waardevolle bijdrage kan leveren aan de discussie tussen burgers en bestuurders van Europa.

Dat heeft EU-Commissaris Margot Wallström gisteren in Brussel gezegd in een toelichting op het zogeheten plan D. Dit plan moet de communicatie met de burger verbeteren na het nee van Frankrijk en Nederland tegen de Europese Grondwet. Plan D staat voor Democratie, Dialoog en Debat.

Meer dan voorheen moeten vrouwen- en jeugdorganisaties (zoals het Europese Jeugd Parlement) hierin een rol spelen, zei Wallström gisteren. Zo moeten ze meer deelnemen aan diverse internetdebatten die de Europese Commissie sinds begin van dit jaar heeft opgezet. De onderwerpen van deze internetinitiatieven moeten meer op de vragen en behoeften van vrouwen en jongeren worden toegesneden.

Ook zullen beide groepen vaker uitnodigingen ontvangen van Europees Commissarissen als deze de lidstaten bezoeken. Daarnaast komen jeugd- en vrouwenorganisaties in aanmerking voor de nodige subsidies uit Brussel.

Ook zal volgens Wallström bekeken worden of de Europese opiniepeilingen (Eurobarometer) specifiek zichtbaar kunnen maken hoe vrouwen en jongeren over bepaalde kwesties denken. Eind vorige maand zei de EU-Commissaris al dat de peilingen van Eurobarometer aan verbetering toe zijn.