Bouwer: document is vals

De vorige week opgedoken documenten met illegale bouwafspraken zijn „niet authentiek”. Dat zegt bouwconcern VolkerWessels na bestudering van twee documenten waarin dochterbedrijf Boender en Maasdam wordt genoemd bij heimelijke afspraken over bouwprojecten in 2003, één jaar na afronding van de parlementaire bouwenquête. „We hebben er met een schuin oog naar gekeken en vanaf een kilometer afstand was voor ons duidelijk dat het niet klopte”, aldus een woordvoerder.

Vorige week dinsdag maakte deze krant melding dat aannemers zijn doorgegaan met hun illegale praktijken na de eind 2002 afgesloten parlementaire enquête bouwnijverheid. Dat bleek uit documenten, waaronder de genoemde twee documenten, en uit verklaringen van een van de betrokken ondernemers. Volgens het bedrijf zijn de documenten opgesteld door een directeur die begin 2004 ontslagen is. VolkerWessels zegt dat hij de documenten heeft nagemaakt. „Er worden aannemers bij aanbestedingen genoemd die niet hebben meegedaan.”

Het concern heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geïnformeerd over de bevindingen. De NMa zegt dat de dienst „benieuwd is naar de onderbouwing van de conclusies. Die hebben we niet ontvangen. We nodigen ze hierbij dan ook uit die te verstrekken.”