Belgie

Lik van Tongeren De oudste gevangenis van het koninkrijk België dateert uit 1844, staat in Tongeren (Limburg) en was tot april 2005 in gebruik. Sinds medio 2006 kunnen bezoekers er ervaren dat het bajesleven geen sinecure was (en is). Filmopnames van voor de sluiting tonen de dagelijkse gang van zaken met de intake, het bezoekuurtje, het eten en het werk. De 37 cellen, klassiek verdeeld over de begane grond en een galerij, meten slechts 2,50 x 2,80 meter. Ze huisvestten aanvankelijk één gedetineerde, na 1945 twee of zelfs drie. Enkele cellen verkeren (weer) in de oorspronkelijke staat, andere zijn door kunstenares Linde Hermans tot indrukwekkende ‘ervaringsruimtes’ ingericht. Op de luchtplaats en in de omloop tussen cellenblok en buitenmuur hangen kleurenfoto’s van het gevangenisleven door Lieve Blancquaert.

Gevangenis Tongeren, Wijngaardstraat 65, Tongeren. di t/m vrij 13-17u, za-zo 10-18u. Entree gratis. Inl 0032 12 670330 & www.limburg.be/gevangenis

Kiekeboe In het Stripmuseum in Brussel loopt een grote tentoonstelling over Kiekeboe, de razend populaire stripserie van tekenaar Robert Merhottein oftewel Merho. Dertig jaar geleden verscheen de halfkale, besnorde veertiger Marcel Kiekeboe ten tonele. Met zijn ferme vrouw, sexy dochter, slimme zoontje en volkse Vlaamse buren valt hij van het ene avontuur in het andere. De expo zoomt in op de maatschappelijke en technologische evolutie van de personages en hun (en onze) leefwereld. Meer dan zijn concurrenten schuwt Merho eigentijdse thema’s als overspel, incest of reality-tv niet, en treden er bestaande politieke figuren in de verhalen op. Er werden al 20 miljoen albums verkocht, waarmee de strip (111 delen) alleen die andere grote Vlaamse stripheld Jommeke (54 miljoen exemplaren van 236 albums) moet laten voorgaan.

Belgisch Centrum v.h. Beeldverhaal, Zandstraat 20, Brussel, t/m 18 mrt di t/m zo 10-18u. Inl 0032 22191980 & www.stripmuseum.be