Aernout Mik naar Biënnale van Venetië

Aernout Mik gaat Nederland volgend jaar vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië. Zijn werk maakt deel uit van een driedelig project rond de thema’s angst, immigratie, geweld en veiligheid.

Dat heeft de Mondriaan Stichting, sinds 1995 verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending op de Biënnale van Venetië, vandaag bekendgemaakt.

Maria Hlavajova, curator van het Nederlands paviljoen, heeft voor een brede opzet gekozen. Naast een tentoonstelling met nieuw werk van Aernout Mik zullen ook een publicatie en een serie lezingen en gesprekken deel uitmaken van het project. Samen met filosofe Rosi Braidotti en museumdirecteur Charles Esche van het Van Abbemuseum stelt Hlavajova een essaybundel samen met bijdragen van kunstenaars, filosofen, sociologen en politicologen. De lezingen vinden plaats in het Utrechtse kunstcentrum BAK, waar Hlavajova directeur is.

In BAK organiseerde Hlavajova de afgelopen jaren diverse projecten met een sociaal-maatschappelijke invalshoek. Zo ging Concerning War over de verbeelding van oorlog in de kunst en werd in Cordially Invited het thema migratie uitgediept. De inzending voor de biënnale sluit hierbij aan. „Het project stelt aan de orde hoe ‘veiligheid’ – gepaard met onrust en angst – bepalend zijn geworden voor de wereld van vandaag”, schrijft Hlavajova in haar voorstel. „Het project onderzoekt mechanismen van macht en geweld die inherent zijn aan de voortdurende en openlijke confrontatie tussen de bevoorrechten en de achtergestelden.” Het project zal zich met name toespitsen op de houding ten opzichte van immigranten en vluchtelingen, volgens Hlavajova „een van de meest urgente onderwerpen van deze tijd.”

Aernout Mik (Groningen, 1962) staat bekend om zijn video-installaties waarin de camera uiterst traag langs vreemde voorvallen trekt: een verkeersongeluk in een Oost-Europees land bijvoorbeeld, of de met auto’s beklede heuvels in de Mexicaanse grensstreek. In BAK stelt Mik momenteel zijn tweeluik Raw Footage/ Scapegoats tentoon, waarin hij echte en geënsceneerde beelden van de oorlog in voormalig Joegoslavië mengt. In 1997 vertegenwoordigde Mik, samen met vormgever Willem Oorebeek, ook al ons land op de Biënnale van Venetië. Ook nam hij in 2001 deel aan Post-Nature, een tentoonstelling met Nederlandse kunst die elders op de biënnale te zien was.