3 redenen om thuis te blijven

Mezen houden van kaasresten

1 Niet schreeuwen

The War Against Caps Lock

www.CAPSoff.org en www.anticAPSLOCK.com

De Capslock op het toetsenbord is een ramp voor wie niet kijkt naar wat hij tikt en dan urenlang in KAPITALEN heeft zitten typen. CAPSoff oprichter Pieter Hintjens (Belg) geeft toe dat er belangrijkere dingen zijn in het leven, maar erkent ook de grote groep gefrustreerde toestenbordgebruikers die dagelijks tegen dit knopje aanlopen. Evenals anticAPSLOCK, al sinds 2001 vanuit Zweden actief. Ook strijden ze voor consumenteninspraak bij het ontwerpen van toetsenborden. Volgens hen is de Capslock-toets een relikwie van oude schrijfmachines en tegenwoordig absoluut overbodig. Op de site staan tussen interessante fora een aantal trucs. Wie niet de handigheid heeft in de windowssoftware de functie om te zetten in CTRL ofzo, heeft maar één resolute optie. Pak een schroevendraaier, (plug eerst je toetsenbord los) en wip ’m eruit. (VL)

2 Bling in je mond

Gebits Bling Bling

www.R2Jgrillz.nl, www.twinkles.net

Er was een tijd dat gouden gebitskronen vrijwel alleen achter in de mond werden aangebracht, zo onzichtbaar mogelijk. Dat was voordat bling bling aan een niet te stuiten opmars begon. Het goud bewoog langzaam richting voortanden en begin jaren negentig had iedere zichzelf respecterende rapper een gouden glimlach. Maar goud was niet genoeg, ook diamanten vonden hun weg naar meestal beroemde monden. Voor wie niet achter wil blijven bij de sterren: draagkrachtige durfals gaan voor grillz, een super bling bling beugel, desgewenst voorzien van diamanten, robijnen of Swarovski kristallen. Maar er zijn ook subtiele gouden sterretjes, een minischorpioen of witgouden knopjes. Helaas moet er een tandarts aan te pas komen om ze er weer af te halen. Toch een piepklein beetje pijn lijden om mooi te zijn. (NR)

3 Vogels voeren

Help de vogels de winter door

www.vogelbescherming.nl

Om te voorkomen dat er straks, als het echt koud wordt, uitgehongerde roodborstjes en winterkoninkjes in de tuin liggen, kun je nu beginnen met bijvoeren. Strooi voer op verschillende plaatsen, want niet alle soorten vogels eten tenslotte op dezelfde plek. Voer ’s ochtends, als de vogels een koude nacht achter de rug hebben, en aan het eind van de middag, om ze de nacht door te helpen. Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, leg je niet in stukjes neer, maar als geheel. Ook margarine (laxerend) en zout eten is uit den boze. Hoe weet je nu wat welke vogelsoort eet? De voederwijzer van de vogelbescherming legt dat uit. Zo hebben mussen graag zonnepitten en bruinbrood, en houden mezen van kaasresten en gewelde rozijnen. (SJ)

Met bijdragen van Saskia Jonker, Viola Lindner en Nicole Robbers