www.nrc.nl

Persconferentie Chávez. Maar weinig politici kunnen zo eindeloos, begeesterd kletsen als president Hugo Chávez van Venezuela, schrijft correspondent Marcel Haenen. Hij is in Venezuela en bezoekt morgen een persconferentie van de revolutieleider. „Altijd een bijzondere belevenis. Morgen om 11 uur ’s ochtends wordt de pers verwacht in het presidentiële paleis Miraflores in Caracas. Het wordt weer vroeg opstaan. De uitnodiging geeft vetgedrukt aan dat we al drie uur van tevoren klaar moeten zitten. „Een beetje spontaan vragen stellen, is overigens niet het geval. Elke journalist krijgt een papiertje waarop hij zijn naam moet schrijven. Die verdwijnen vervolgens in een grote trommel waaruit een speciale ceremoniemeester vóór aanvang van de persconferentie vier prijswinnaars trekt. De gelukkigen mogen op de eerste rij zitten en ieder één vraag stellen. Dat wordt dan toch nog een hele zit, want elk antwoord van Chávez duurt, ongeacht de vraag, gemiddeld een uur.” www.nrc.nl/tango A man rides a motorcycle, with a sticker on his helmet that reads 'Vote for Chavez', in Caracas November 28, 2006. Chavez's grip on vital Venezuelan institutions stacks the odds against his rival dislodging the anti-U.S. incumbent in Sunday's election. REUTERS/Jorge Silva(VENEZUELA) REUTERS

Persconferentie Chávez. Maar weinig politici kunnen zo eindeloos, begeesterd kletsen als president Hugo Chávez van Venezuela, schrijft correspondent Marcel Haenen. Hij is in Venezuela en bezoekt morgen een persconferentie van de revolutieleider. „Altijd een bijzondere belevenis. Morgen om 11 uur ’s ochtends wordt de pers verwacht in het presidentiële paleis Miraflores in Caracas. Het wordt weer vroeg opstaan. De uitnodiging geeft vetgedrukt aan dat we al drie uur van tevoren klaar moeten zitten.

„Een beetje spontaan vragen stellen, is overigens niet het geval. Elke journalist krijgt een papiertje waarop hij zijn naam moet schrijven. Die verdwijnen vervolgens in een grote trommel waaruit een speciale ceremoniemeester vóór aanvang van de persconferentie vier prijswinnaars trekt. De gelukkigen mogen op de eerste rij zitten en ieder één vraag stellen. Dat wordt dan toch nog een hele zit, want elk antwoord van Chávez duurt, ongeacht de vraag, gemiddeld een uur.”

www.nrc.nl/tango

Simpele truc. Marie-José Klaver schrijft in haar weblog meestal over geavanceerde digitale zaken. Vandaag blogt ze echter over een simpele, maar doeltreffende vorm van oplichting. „In Groot-Brittannië gebruiken oplichters wisbare inkt om bedragen op cheques te verhogen. Ze gaan van deur tot deur om zogenaamd geld in te zamelen voor een liefdadigheidsorganisatie voor kinderen. Ze vragen gulle gevers om een cheque in te vullen in plaats van contant geld te geven. De pen die ze aanreiken bevat wisbare inkt. Zodra de oplichters thuis zijn, wissen ze het bedrag en vullen een veel hoger bedrag in.”

www.nrc.nl/klaver