Windows Vista vecht met Windows XP

Particulieren moeten tot januari wachten, maar het bedrijfsleven kan vanaf vandaag Windows Vista kopen, de opvolger van besturingssysteem Windows XP. Softwareontwikkelaar Microsoft brengt tegelijkertijd ook nieuwe versies uit van Office (kantoorsoftware) en Exchange Server (onder meer mail- en agendabeheer voor bedrijven).

Microsoft moet nu bedrijven overhalen om hun huidige Windows- en Office-pakketten in te ruilen voor nieuwe software en vaak ook nieuwe hardware. Het blijkt dat Windows Vista het best werkt op de nieuwste hardware.

Microsoft-manager Kevin Johnson, die de Nederlandse lancering toelichtte, durft geen voorspellingen te doen over de snelheid waarmee het bedrijfsleven overstapt op de nieuwe software. Windows XP en de oude versies van Office en Exchange worden voorlopig nog ondersteund, waardoor Microsoft, zoals altijd, zelf z’n grootste concurrent is.

Vista heeft een gelikte navigatie en slimme zoekfuncties. Maar het liet lang op zich wachten omdat Microsoft zijn programmeurs nodig had om voorganger Windows XP veiliger te maken met ingrijpende reparaties. „We hebben geleerd van onze fouten. Vista zal niet zoveel aanpassingen vergen”, zegt Derk Wagelaar van Microsoft Nederland. „Het besturingssysteem is gebouwd met als uitgangspunt dat de computer altijd online is.” Door een nieuwe architectuur zijn belangrijke processen in de pc beter beschermd. Niet elke Vista-gebruiker is standaard ‘baas’ over zijn pc. Dat voorkomt een hoop problemen, wijst de praktijk uit.

Hoewel de softwarefabrikant zelf 20 miljard dollar investeerde in de ontwikkeling van Vista, zal de nieuwe Windows-versie uiteindelijk wereldwijd 250 miljard dollar aan „economische impact” hebben, becijferde onderzoeksbureau IDC. Vooral hardwarefabrikanten hebben uitgekeken naar de nieuwe Windows-versie. Het besturingssysteem draait alleen goed op snelle, recente computers en dat levert extra omzet op, hopen computerbouwers.

Ruim 330.000 Nederlanders hebben de afgelopen tijd proefgedraaid met een testversie van Windows Vista of Office 2007, dat een radicaal vernieuwd uiterlijk heeft.