VN-raad spaart Soedan

Alle partijen die betrokken zijn bij het conflict in Darfur moeten ophouden met het schenden van mensenrechten. Dat staat in een resolutie die de VN-mensenrechtenraad in Genève gisteren heeft aangenomen. De raad, die sinds haar oprichting eerder dit jaar alleen nog Israël heeft berispt, boog zich voor het eerst over mensenrechtenschendingen in Darfur.

Alle Europese landen in de raad stemden echter tegen de Darfur-resolutie (ingediend door Afrikaanse landen), omdat de Soedanese regering nergens in de tekst verantwoordelijk wordt gehouden voor mensenrechtenschendingen. Evenmin roept de resolutie, die met 25 tegen 11 stemmen werd aangenomen, Khartoum op om diegenen die sinds 2003 al 200.000 burgers in Darfur hebben vermoord, te vervolgen.

De Europeanen proberen al maanden om Soedan krachtig te veroordelen. Maar omdat de raad wordt gedomineerd door Afrikaanse en islamitische landen die daar niets voor voelen, maakt zo’n ferme Europese resolutie geen kans. Europese amendementen om de Afrikaanse resolutie scherper te maken, werden gisteren afgestemd. De EU wil nu een speciale raadszitting over Darfur bijeenroepen. „De situatie is er extreem serieus”, zei de Franse ambassadeur.

VN-chef Kofi Annan steunt zo’n speciale zitting. De raad verliest geloofwaardigheid door zich alleen te richten op Israëlische mensenrechtenschendingen, zei hij vanmorgen: „Andere situaties verdienen ook een kritische blik. Darfur is een flagrant voorbeeld.” Hij vroeg de 47 landen in de raad om mensenrechtenverdragen eindelijk boven nationale en regionale belangen te stellen.