Vmbo’ers zijn hun negatieve imago zat

Een bus vol (v)mbo’ers ging in het mediapark in Hilversum in debat met bobo’s van NOS en RTL. „Het klopt niet dat wij onze school niet afmaken.”

Beelden uit de televisieserie ‘C Yourself’ over het dagelijks leven van leerlingen op (v)mbo-scholen. De film wil het beeld van (v)mbo’ers als één grote probleemgroep doorbreken.

Nietsnutten, drop-outs en criminelen. Dat is het beeld dat de media onterecht over vmbo’ers en mbo’ers schetsen. Althans, dat vinden deze jongeren zelf en daar willen ze iets aan doen. Maandag werd de tv-serie ‘C Yourself’ gelanceerd. De serie over het dagelijks leven van jongeren op het (v)mbo is gemaakt door Bosch Film, in opdracht van de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). „We willen de werkelijkheid laten zien en het negatieve imago doorbreken”, zeggen de protesterende vmbo’ers. „Wij zijn de ruggengraat van de samenleving.”

Drie bussen vol jongeren trokken maandagmorgen het land in om aandacht te vragen voor hun probleem. Een bus komt rond elf uur aan op het mediapark in Hilversum. De scholieren krijgen een ratel en gaan met een groot spandoek voor het gebouw van de NOS staan protesteren. Patrick (19), een van de hoofdrolspelers in de tv-serie: „Het is belangrijk dat de samenleving een goed beeld van ons krijgt. Nu denkt iedereen dat we onze school niet afmaken en niets kunnen, dat is gewoon niet waar. Als het fout gaat dan komt dat met grote letters in de krant, als het goed gaat dan hoor je niets. Zo komen we nooit van ons negatieve imago af.”

Carel Kuyl, hoofdredacteur van het actualiteitenprogramma NOVA, komt naar buiten om een dvd in ontvangst te nemen. Ook de hoofdredacteur van het NOS-journaal laat zijn gezicht zien. „Mijn drie kinderen zitten op het vmbo, ik vind dit zeker belangrijk”, aldus Hans Laroes. „Als jullie vinden dat er iets fout gaat, dan moet je me bellen of mailen.” De jongeren springen hier direct op in. „Wat is uw telefoonnummer dan?” Tja, dat kan hij ze niet geven, zijn mailadres wel.

De hoofdredacteur van RTL, Harm Taselaar, krijgt ook een dvd van de serie aangeboden. Hij heeft een paar kritische vragen voor de jongeren. „Als je echt goed bent, dan maakt het toch niet uit wat mensen van je denken, waar maken jullie je druk om?” Zelf vindt hij niet dat de media debet zijn aan het negatieve beeld van de jongeren. „Er gaat nu eenmaal veel fout binnen het vmbo, dat nieuws brengen wij. We zijn geen propaganda-apparaat.”

Houda Elkhabbaji (16) zit in het vierde jaar van de opleiding Handel en Administratie en speelt mee in de serie. „Ik kon heel moeilijk een stageplek vinden. Ik zit op het mbo en ik heb een Marokkaanse naam, dat is een dubbel probleem. Voor de serie ben ik undercover op zoek gegaan naar een stageplek en heb ik een sollicitatietraining gehad. Inmiddels loop ik stage.” Houda hoopt dat het beeld van vmbo’ers en mbo’ers door de serie positiever wordt en dat er daardoor meer stageplekken beschikbaar komen.

In elke aflevering van de serie ‘C Yourself’ wordt een thema uit het leven van de jongeren behandeld. „Het is een programma dat volledig vanuit de jongeren gemaakt is, ze hebben zelf de onderwerpen aangedragen”, vertelt Julia von Graevenitz, directeur van producent Bosch Film. „We willen bereiken dat deze jongeren weer als individuele pubers gezien worden, niet als een homogene probleemgroep.” Aan het project hebben ongeveer 1500 jongeren meegewerkt. De serie is een vervolg op de film ‘C for Yourself’ die twee jaar geleden al uitkwam.

Achmed Sadat is voorzitter van JOB, een van de opdrachtgevers van de serie. „De film ging over hetzelfde onderwerp als de serie maar was alleen voor de scholieren, deze tv-serie is voor heel Nederland. Vmbo’ers en mbo’ers staan nu bekend als hangjongeren en nietsnutten. We doen veel meer dan hangen, we hebben bijbaantjes en helpen in de buurt. Dat moet ook eens gezegd worden.”

Aad van de Sluijs is met zijn leerlingen meegekomen. Hij is teamleider op het Nova College Riederwaard in Rotterdam. „Er zitten net zoveel leuke kinderen op het vmbo als op de havo of het vwo. Maar er zijn ook veel kinderen met problemen, dat brengt gevolgen met zich mee. Toch gaat er ook veel goed hoor.”

De tv-serie ‘C Yourself’ is vanaf 3 december twaalf zondagen lang om 16.05 uur te zien op Nederland 2.