‘Vliegen mocht niet’

Je hebt weer gekozen voor een baan in de financiële wereld.

„Ja, alhoewel ik niet altijd in de financiën heb gezeten. Na de heao ben ik bij de Koninklijke Luchtmacht gegaan, ik wilde graag piloot worden. Helaas mocht ik niet vliegen. Mijn ogen waren met -3,5 te slecht. Ik wist wel dat je daar op afgekeurd zou kunnen worden, maar ik wilde het toch proberen. Na vier jaar ben ik gestopt en heb ik verschillende banen gehad in de financiële wereld, onder meer als controller en financieel manager. Naast deze banen had ik altijd nogal uit de hand gelopen hobby’s. Zo was ik twintig jaar dj, drie avonden per week, en importeerde ik auto’s.”

Dj? Auto-importeur?

„Ik begon in 1979 op de havo met plaatjes draaien. Ik draaide op feesten en partijen, maar ook op grote houseparty’s. Gewoon, als DJ Coen. Op den duur had ik ook mijn eigen drive-indiscotheek, was ik ondernemer. Ik had een fulltime baan, maar het gaf me juist energie die plaatjes ’s avonds te draaien. Ik handelde ook in auto’s. Niet heel raar, want mijn vader was autohandelaar van beroep. In 1989 ging ik voor het eerst naar Amerika om auto’s te halen. Twee of drie keer per jaar vloog ik ernaar toe. Ik zal tussen de 60 en 80 auto’s verscheept hebben. In 1999 ben ik ermee gestopt. Er werd ingebroken in mijn huis, net nadat ik voor 50.000 gulden een auto had verkocht. Dat was weg. Waar doe ik het eigenlijk voor, dacht ik. Het bleek een schimmige wereld, ik voelde me er niet meer thuis.”

Waarom ben je overgestapt? IBM is niet het minste bedrijf.

„Ik werkte bij PricewaterhouseCoopers Consulting, dat in 2002 door IBM werd overgenomen. Maar onze afdeling, de detachering- en consultingtak, paste niet echt in het op IT gerichte bedrijf. Met 21 man hebben we besloten tot een managementbuy-out. Dat betekent dat wij als management de onderneming van IBM hebben overgenomen. De partners zijn nu allemaal medeaandeelhouder. De 320 medewerkers gingen mee naar ons nieuwe bedrijf, ConQuaestor. Nu werken er 500 mensen. Ik was nogal een twijfelaar, heb meer dan twintig verschillende banen gehad en deed er altijd iets naast. Mijn horoscoop weegschaal past goed bij me. Nu heb ik het gevoel op de juiste plaats te zitten. Ik ben met cijfertjes en management bezig én ik kan ondernemer zijn. Ik verdien wel bijna 10 procent minder, maar dat wordt gecompenseerd doordat ik als mede-eigenaar dividend ontvang. Ik wil hier graag tot mijn pensioen blijven.”

Marleen Luijt