Verdonk schikt zich onder Rutte

Rita Verdonk, minister van Vreemdelingenzaken en de nummer twee op de VVD-lijst, ziet af van een gooi naar het leiderschap van de VVD. Ze schikt zich naar het leiderschap van de huidige leider en fractievoorzitter Mark Rutte.

Dat bleek gisteravond na uren van spoedberaad in de VVD-fractie. Fractievoorzitter Mark Rutte zei na afloop van de vergadering dat de hele fractie, „inclusief Verdonk”, afziet van een onderzoek naar het leiderschap van Rutte. Verdonk had eerder op de dag voor zo’n onderzoek gepleit, omdat zij meer voorkeursstemmen had gehaald dan Rutte. Volgens Verdonk werd haar ambitie – „partijleider worden van de VVD” – gedwarsboomd „door veertig partijbonzen” en werd er niet geluisterd naar 43 procent van de VVD-stemmers. Verdonk had VVD-coryfeeën Hans Wiegel en Frits Bolkestein benaderd en bereid gevonden om in een commissie onderzoek te doen naar deze „unieke situatie”.

Rutte veegde dat voorstel direct van tafel tijdens de inderhaast bijeengeroepen fractievergadering gisteravond. „Verkiezingen zijn geen referendum naar de vraag wie de partij leidt”, zei Rutte.

Verdonk kreeg wel voor elkaar dat er een onderzoek komt naar de cultuur in de partij. Volgens Rutte omdat er flink was gebotst in de partij, onder meer tijdens de lijsttrekkersverkiezing in mei, waar Rutte en Verdonk het tegen elkaar opnamen.

Rutte erkende dat „de afgelopen 24 uur geen schoonheidsprijs verdienden”. Hij zei dat daar nu „een grote deken” overheen moest. Rutte hield staande dat er geen inhoudelijke meningsverschillen tussen hem en Verdonk waren, „maar wel stijlverschillen”.

Verdonk zei na afloop van de vergadering: „Het was een fiks debat, de VVD is een prima partij, maar intern is het wat minder.” Ze hield staande dat een evaluatiecommissie onderzoek gaat doen naar de situatie in de VVD. „Ik heb voor een deel mijn zin gekregen, en voor een deel niet”, zei ze. „De afstand tussen de kiezer en de partij is te groot. We gaan onderzoek doen naar die veertig bobo’s.”