Koop hier uw polonium 210

iso2.jpgDeze website van United Nuclear leek me op het eerste gezicht een aardige hoax. Hij wordt me van alle kanten aanbevolen. ‘We put the fun back in science’. Bijvoorbeeld door per post polonium 210 te leveren.

Wired bezocht het postorderbedrijf al. Het is gevestigd  in een ranch bij  Albuquerque, eigenaar is de 47-jarige Bob Lazar, oud-medewerker van het Los Alamos National Laboratory.

Een vreemde man, lees dit maar. Lazar beweert dat hij in opdracht van Edward Teller, de vader van de waterstofbom,  een neergestorte UFO heeft onderzocht. In 2003 werd hij gearresteerd wegens bezit van chemicaliën voor vuurwerk. Als erkend explodaholic is hij gangmaker van een jaarlijks festival in de woestijn van Nevada, waar liefhebbers van alles laten ontploffen.

De blogsphere heeft dus een nieuwe held, maar zou het echt lukken polonium 210 te kopen bij Bob? Probeert het eens, bestel een grammetje in cadeauverpakking. Een fraaie Alpha-Beta-Gamma set, drie diskjes in luxe koffer voor 175 dollar. Betalen met PayPal. 

(UPDATE: Persoonlijk dacht ik dat de diskjes hooguit tafelzout bevatten, maar iemand neemt het wel serieus. Elke jonge onderzoeker kan polonium in zijn keukentje brouwen, zo heet het. En United Nuclear schijnt het inderdaad in kleine hoeveelheden te verkopen. Dat lijkt me nogal in tegenspraak met deze post. Wie o wie?)