Twijfel in VS aan Iraakse premier

Kort voor de Amerikaanse president George Bush vanavond en morgen in Amman de Iraakse premier Nouri al-Maliki spreekt, is een memo uitgelekt waarin Bush’ veiligheidsadviseur twijfelt aan Maliki’s vermogen het sektarisch geweld in Irak aan te pakken. „Hij maakt op mij de indruk een leider te zijn die sterk wil zijn maar er moeite mee heeft uit te vinden hoe”, aldus Stephen Hadley in het memo dat gisteren door The New York Times werd gepubliceerd. Hadley ontmoette Maliki 30 oktober. Hadley zelf zei gisteren dat Maliki’s regering „niet voldoende vooruitgang in een aanvaardbaar tijdbestek heeft geproduceerd”.

In Irak vielen gisteren en vandaag weer talrijke doden bij verschillend geweld. De stad Baqouba, ten noorden van Bagdad, is al dagenlang toneel van zware gevechten tussen sunnitische rebellen en Amerikaanse en Iraakse troepen, waarbij inmiddels tientallen doden zijn gevallen. Officiële gebouwen en veel winkels zijn gesloten, er is nauwelijks stroom of drinkwater. In Bagdad zijn weer 50 lijken gevonden van mensen die voor hun dood waren gefolterd, kenmerk van shi’itische milities. In de hoofdstad werd vandaag opnieuw een aanval uitgevoerd op het ministerie van Gezondheid, dat wordt gecontroleerd door de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr, kennelijk door sunnitische strijders.

Muqtada Sadrs medestanders zeiden vanochtend bij hun voornemen te blijven om uit de regering te stappen als Maliki zijn top met Bush (en de Jordaanse koning Abdullah II) in de Jordaanse hoofdstad doorzet. Muqtada Sadrs groep heeft 30 van de 275 parlementsleden en is een van de stutten van premier Maliki. Als Sadr hem niet meer steunt, wordt Maliki verder verzwakt. „Bush is een misdadiger die een heleboel Irakezen heeft gedood en we willen niet dat hij zich mengt in Iraks zaken”, zei Falih Hassan, een parlementslid van Sadrs groep.

Koning Abdullah zei deze week dat „iets dramatisch” uit de ontmoeting in Amman moet komen. Bush verzekerde gisteren dat hij niet van plan is Amerikaanse troepen uit Irak terug te trekken „voor de missie is vervuld”. Onderwerp van gesprek met Maliki zou onder andere de overdracht van verantwoordelijkheid aan het Iraakse leger en grotere betrokkenheid van buurlanden bij de pacificering van Irak zijn. (AP, Reuters)