Topman BBC gaat naar commerciële concurrent ITV

Londen. BBC-topman Michael Grade heeft voor opschudding gezorgd in de Britse omroepwereld met een plotselinge overstap naar de commerciële rivaal ITV. Bij de BBC is geschokt gereageerd op het vertrek van Grade, die geldt als een man met een scherp oog voor programma`s die in de smaak vallen bij de kijker.

Grade (63) had pas sinds ruim twee jaar de leiding bij de BBC. Bij zijn aantreden had de omroep net een turbulente periode achter de rug wegens de omstreden BBC-verslaggeving over de aanloop naar de Irak-oorlog. Die kostte Grade`s voorganger Gavyn Davies de kop.

Het vertrek van Grade, dat maandag bekend werd, komt voor de BBC op een ongelukkig moment. De organisatie onderhandelt nog met de regering over de hoogte van de omroepbijdrage voor Britse huishoudens. Grade had wel al de garantie gekregen dat de BBC in elk geval nog tien jaar lang op omroepbijdragen kan rekenen. Voor ITV is de komst van Grade, die ervaring heeft bij commerciële stations, een opsteker. Het concern kampt met teruglopende advertentie-inkomsten. Het bedrijf dreigde ook te worden overgenomen. In de media werd gespeculeerd dat Grade weg wilde omdat in januari een nieuwe bestuursstructuur bij de BBC wordt ingevoerd.