Televisie Voorkeur

In De schatkamer van Beeld en Geluid aandacht voor het grote aantal tv-opnamen over actualiteit, amusement, kunst, sport en reclame die in het gebouw van Beeld en Geluid zijn opgeslagen (foto). Door het archiveren en renoveren van tv- en radioprogramma’s en oude bioscoopjournaals kan Beeld en Geluid als beheerder van het Nederlandse audiovisuele erfgoed worden gezien. Ned.2, 20.40-21.25u.

actualiteiten

Een vandaag. Aandacht voor de Britse speelfilm The Queen, die morgen in première gaat en koningin Elizabeth volgt tijdens de roerige eerste week na de dood van prinses Diana in 1997. Verder aandacht voor eerwraak en een gesprek met een vrouw die op de vlucht is voor haar ex-man en zijn familie. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over veteranen die Nederland gediend hebben in verschillende oorlogen en vredesmissies en die vroeg of laat met ernstige psychische problemen kampen. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nova. Uitgebreid portret van Charles Geerts die een derde van de panden met raamprostitutie op de Amsterdamse Wallen zou bezitten en in het verleden contacten zou hebben gehad met de vermoorde Amsterdammers Klaas Bruinsma en Willem Endstra. Ook aandacht voor de perikelen over de leiding in de VVD en het afscheid van de oude Tweede Kamer. Ned.2, 22.30-23.10u.

documentaire

Abenteuer Wissen: Die Spur der Spione. Over vroegere Oost-Duitse spionnen en de technische snufjes waarvan ze gebruik konden maken. ZDF, 22.15-22.45u.

The laser man. Portret van John Ausonius, een seriemoordenaar die in 1991 en 1992 in en rond Stockholm paniek zaaide met een laserwapen. Hij schoot bij tien incidenten elf mensen neer. Het enige wat de slachtoffers met elkaar gemeen hadden was hun donkere huids- en haarkleur. België 2 (Canvas), 22.40-23.40u.

Dossier 2300: Doe-het-zelf chirurgie. Reportage over mensen die, al dan niet vrijwillig, zichzelf moesten opereren. Al eeuwenlang zit er voor avonturiers soms niets anders op dat het mes in zichzelf te zetten in extreme omstandigheden. Hoewel pijn vaak een waarschuwingssignaal is, blijkt dat veel mensen een noodsituatie kunnen overleven. RTL4, 22.55-23.55u.

Ons dorp Den Ilp. Filmmaker Remy Vlek brengt aan de hand van filmische portretten van enkele oude én nieuwe bewoners de metamorfose in beeld van het dorp Den Ilp onder de rook van Amsterdam. Zie ook pagina 21. Ned.2, 23.10-24.00u.

KGB in Deutschland: Attentäter und Agenten. Eerste aflevering van een tweedelige documentaire over de activiteiten van de Russische geheime inlichtingendiensten in Duitsland vanaf 1945 tot het einde van de 20ste eeuw. ARD, 23.15-24.00u.

praatprogramma

Max & Martine. Gast is Aad van den Heuvel, oud-verslaggever van de actualiteitenrubriek Brandpunt en mede-oprichter van De Nieuwe Omroep (Llink). Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Hella en Freek de Jonge zijn te gast voor een gezamenlijke voorleesavond. Onlangs verscheen Hella’s boek Los van de Wereld en het nieuwe boek De Toeschouwer van Freek verschijnt binnenkort. Voor de muzikale omlijsting tekenen violiste Emmy Verhey, gitarist Cok van Vuuren en bassist Bart de Ruiter. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. De VN-gezant voor Soedan Jan Pronk praat over de situatie in Darfur, de situatie binnen de PvdA en het feit dat hij tot persona nog grata werd verklaard. Popjournalist Leon Verdonschot volgde voor Nieuwe Revu zes weken lang Wouter Bos en vertelt over de Wetenschapsquiz die hij voor de VPRO presenteert. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Wildlife: Het territorium van de wolf. Engelse natuurdocumentaire over de wolf. Een wolf ontleent niet alleen zijn kracht aan zijn uithoudingsvermogen en intelligentie, maar ook aan de roedel. Als bedreven jagers zijn ze onophoudelijk op zoek naar voedsel. Dit levert vaak bittere strijdtonelen op met hun aartsrivalen: een andere roedel of hun gezworen vijand de grizzlybeer. Een strijd waarvan de uitkomst nooit zeker is. Ned.2, 19.55-20.40u.

jeugd

Klokhuis. Aandacht voor de reageerbuisbevruchting en het probleem dat het niet altijd makkelijk is om een kindje te maken. Soms kan er iets mis zijn met het zaad van de man, of met het eitje van de vrouw. De natuur kan dan worden geholpen met een bevruchting in een reageerbuisje. Ned.3, 18.25-18.45u.

sport

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd in de UEFA Cup van AZ tegen Sovan Liberec. Ned.3, 20.30-22.50u.