Televisie Film van de dag

Uit Confessions of a Dangerous Mind. scene uit de film Confessions of a Dangerous Mind FOTO: RCV George Clooney RCV

Confessions of a Dangerous Mind. De ‘bekentenissen’ uit de titel van wervelend regiedebuut van acteur George Clooney zijn die uit de ongeautoriseerde biografie van Chuck Barris, de man met het ‘gevaarlijke brein’. Barris vond in de jaren zestig spelletjes uit als The Dating Game en The Newlywed Game, spelletjes die het in bijna ongewijzigde vorm nog goed doen bij Endemol. Ook in de jaren zestig leidde dit soort entertainment al tot discussies over moreel verval. Tot zover is de biografische film feitelijk. Maar Barris zelf beweerde in die tijd ook agent te zijn bij de CIA en in de Koude Oorlog actief te zijn geweest als huurmoordenaar. De door Charlie Kaufman geschreven film (scenarist van Being John Malkovich en Adaptation) laat in het midden of Barris dit verzon of niet. Het toont zijn avonturen alsof ze echt zijn gebeurd. Rutger Hauer is Barris’ opdrachtgever.(George Clooney, 2002, VS), België 2, 20.50-22.40u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg