Speltbrood

Voor 1 brood van 800 gram:500 gram speltmeel of speltbloem3 - 3,5 deciliter lauwwarm water 30 gram verse gist of 10 gram gedroogd10 gram zout1 eetlepel honing of 1 theelepel suiker2 - 3 eetlepels olijfoliefacultatief: sesamzaad, maanzaad of pittenfacultatief: zemelen, vlokken

Spelt smaakt enigszins naar noten en is lichter verteerbaar dan tarwe. Nogal wat mensen met een allergie voor tarwe kunnen wel spelt verdragen. Als je spelt maalt, krijg je speltmeel en zeef je dat meel, dan krijg je speltbloem. Te koop in natuurvoedingswinkels en bij molenaars. Je kunt er speltbrood mee bakken. De gist kunt u vervangen door (50 gram) zuurdesem, zoals geoefende bakkers doen.

Zorg dat het meel op kamertemperatuur is en het water handwarm (ongeveer 30 graden Celsius). Dit bij elkaar brengt het deeg tijdens het rijzen op de optimale temperatuur van 26 graden Celsius. Doe het meel (of de bloem, of half om half) in een kom. Maak middenin een kuiltje. Los verse gist op in een deel van het water en giet dit vocht in het kuiltje. Doe daarbij de honing of suiker. Strooi het zout langs de omtrek van het meel. Schenk de olie en de rest van het water over het meel en meng alle ingrediënten, inclusief de eventuele zaden, zemelen of vlokken. Strooi extra meel op het werkvlak waarop u gaat kneden.

Neem het mengsel uit de kom en kneed het in ongeveer 10 minuten soepel. Duw daarbij het deeg met de handpalm van u af, zodat het uitrekt. Rol de deeglap op, draai hem een kwartslag en duw het deeg weer van u af. Enzovoort.

Het deeg mag niet te nat zijn (stuif er dan bloem over), maar zeker niet droog. Laat het geknede deeg, afgedekt met een doek of met plastic, een uur rusten op een warme plaats. Druk het daarna plat om luchtbellen te laten ontsnappen. Niet kneden, want dan breken de elastische strengen in het deeg. Vet een broodvorm in. Rol het deeg strak op, even lang als de broodvorm breed is, of maak er een ronde bal van. Maak de bovenkant nat met water. Strooi er desgewenst zaden over. Laat het deeg, afgedekt, nog 3 tot 4 kwartier in de vorm of op een bakplaat rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het brood in 40 tot 45 minuten bruin en gaar. Gaar brood klinkt hol als je erop klopt. Op een rooster laten uitdampen.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: overschatte groenten